Ptuj: Amalija Jelen Mikša o Vražjem grižljaju
Kultura
Tipografija

V razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj je svoj literarni prvenec, lirsko obarvan roman, v katerem se prepletajo različne ženske zgodbe, junijskega večera predstavila Amalija (Malči) Jelen Mikša, dolgoletna novinarka Televizije Slovenije in filmska ustvarjalka, ki je bila za svoje filmske stvaritve tudi večkrat nagrajena.

Knjižni prvenec Vražji grižljaj je posvetila možu Francu Mikši, diplomatu in pisatelju, s katerim je preživela 16 let v tujini, ter hčerki Staši. Amalija je tudi ljubiteljska slikarka in fotografiranja, po novem še pisateljica, pa tudi izvrstna gostiteljica, kar dobro vedo vsi njeni prijatelji.

Ta literarna miniatura, kot je poimenovala svoj roman, je v njeno življenje prinesla nekaj izjemno dragocenega. Nekajkrat ji je omogočila, da se je srečala z ljudmi, ki jih ima neizmerno rada, ampak zaradi „potepa tega gusarja iz Ormoža“, kot imenuje svojega moža, ki ima Ptuj neizmerno rad, sta del svojega življenja preživela v tujini.

Zahvalila se je Knjižnici Ivana Potrča Ptuj, da je v jubilejnem letu mesta na progam uvrstila predstavitev njenega literarnega prvenca, ki je zorel 30 let in ki ga je začela ustvarjati še na pisalnem stroju Triumph, kot učno uro dramaturgije z naslovom Daša gre v klošter. Ob pregledovanju vseh papirjev, ki jih je nosila s seboj že iz Dublina in Ženeve, se je po zaključku diplomatske kariere moža Franca odločila, da jih mora urediti. Zbrala je vse, kar je pisala.

Njen roman je namenjen vsem tistim, ki imajo radi lirično prozo. Po enem od strokovnih zapisov so njeni junaki takšni, da bi jih človek kar tikal in povabil na čaj. Bralec jih spoznava, kot bi gledal zgodbo na filmskem platnu. Njen Vražji grižljaj pa bi bil lahko tudi lepa filmska predloga.

Ženske se bojijo hrepenenja

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300