Ptuj : 20 let obrednega gledališča Romane Ercegović
Kultura
Tipografija

Obredno gledališče Romane Ercegovič, neodvisne gledališke avtorice, pesnice in raziskovalke na področju obrednega gledališča, je staro 20 let. Vsem, ki so bili v tem času ob njej, se je zahvalila z odlomki iz avtorskih predstav in pogovorom o svoji ustvarjalni poti ter knjigi Obredno gledališče: Od misterijev matriarhalnosti Evrope do obujanja svetosti v gledališču našega časa, ki je potekal na dvorišču dominikanskega samostana in v samostanski dvorani.

Njena pot je neobičajna, velikokrat nerazumljiva, velikokrat tiha, a zagotovo unikatna in čudovita. „To je bil bogat čas s predstavami, poezijo, knjigo, gledališkimi teksti, potovanji po svetu in vase, predvsem pa poln lepote,“ je poudarila Ercegovičeva. Sodobno obrednost razume kot ustvarjanje prostora, v katerem se (lahko) zavemo svetosti sebe, naravnega sveta in življenja samega.

Studio za raziskovanje obrednih oblik gledališča je ustanovila že leta 2000. S premiero tretje produkcije, Bela bizonka, ki živi še danes, pa je raziskovanje obrednosti in ustvarjanja začela predstavljati pod imenom Obredno gledališče Duša Zemlje. Skozi njeno poetiko obrednega jo zanimajo zlasti notranja preobrazba, transformacija perspektive sveta in sebe. Mitske osnove njenih predstav so pogosto prirejene, revalorizirane zgodbe iz različnih kulturnih kontekstov (severnoameriških, starogrških, krščanskih ...), o čemer govorijo že sami naslovi produkcij: Molitev Zemlje (2000), Elektra (2001), Bela bizonka (2003), Marija Magdalena (2007), Persefona, zgodba o ljubezni do sebe (2016).

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300