O festivalskem turizmu: Nič ne pomaga lepo, čudovito mesto, če ni efekta
Kultura
Tipografija

V sklopu 11. festivala Arsana je po večletnem premoru znova potekala okrogla miza o ptujskem festivalskem turizmu kot izmenjava pogledov in mnenj v prepričanju, da je na Ptuju zavel nov veter, ki bo omogočal organizatorjem festivalov boljše pogoje za delovanje, za pravočasno sestavo programa in izdajo festivalskih edicij. Predvsem pa naj bi ob tem mesto s ponudniki festivalsko dihalo, da bodo obiskovalci, tako domači kot tuji, po koncertih lahko posedali v ptujskih lokalih, uživali v mestni ponudbi, ki naj bi prav tako ponujala nepozabne doživljaje, užitke in okuse.

Na Mitrovem vrtu so konec julija sedeli Mladen Delin, umetniški vodja in direktor festivala Arsana, Nuška Gajšek, županja MO Ptuj, Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj, Darja Potočnik Benčič, predsednica Manager kluba Ptuj, Tadej Toš, igralec, Peter Vesenjak, strokovnjak za turizem, in voditeljica Nevenka Dobljekar.

Delin je izpostavil, da ni nujno, da okrogle mize dajo takoj rezultate. Produkt dosedanjih okroglih miz je Zavod za turizem Ptuj. Ne glede na vse so okrogle mize izjemno pomembne, ker se na Ptuju na splošno premalo pogovarjamo. V zadnjem času se to spreminja, mestna oblast se je pripravljena pogovarjati. Ptujska županja Nuška Gajšek trdi, da se želi pogovarjati o realnih zadevah, o tem, kaj je možno uresničiti, nikakor pa ne s figami v žepu. Potrebujemo ambicije za prihodnost, ljudi, ki imajo ideje in projekte. V MO Ptuj se prav tako dobro zavedajo, da teh idej in projektov ne bo mogoče uresničiti brez finančnih spodbud. Naloga občine je tudi, da predstavlja te festivale kot svoje, da jih usvoji in posvoji.

Festivali po mnenju Darje Potočnik Benčič dajejo neko čisto drugo dodano vrednost. Iz mreženja preko takšnih dogodkov se da tkati nove povezave ljudi ne samo v našem prostoru, temveč tudi precej širše, saj posel vedno delajo ljudje.

Igralec Tadej Toš pravi, da Ptujčani nismo dovolj odprti, ne znamo ceniti, kar imamo, ne hodimo na prireditve. Brez vložkov ne bo rezultatov, vprašanje pa je, kakšne rezultate sploh pričakujemo. Tega kot Ptujčan ne ve, kot tudi ne pozna smeri, v katero bi se radi razvili. Na ptujski tržnici se še nekaj let ne bo nič dogajalo, sam bi se lotil Panorame in tam razvijal festivalski turizem. Festivalsko mesto Ptuj nudi izjemno kuliso, edinstveno, a je v tem trenutku še neizkoriščena. Na Ptuju imamo kuliso, želje in interes, hkrati pa so naše možnosti in tržišče omejeni, ker se vsak od deležnikov, ki se s tem ukvarja, v prvi vrsti ukvarja sam s seboj, s svojim preživetjem, ni pa dogovora o tem, kaj je naš prvi in skupni interes.

Prioriteta – razvoj stalne ponudbe

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 04.06.2020 16:14

    Zaprt je vozni pas zaradi okvare tovornega vozila na vipavski hitri cesti med predorom Barnica in pokritim vkopom Rebernice 2[…]

radioptuj300