Ptuj : Svečano odprtje razstavišča petega mitreja
Kultura
Tipografija

2. avgust je bil osrednji praznični dan letošnjega proslavljanja 1950. obletnice prve pisne omembe Ptuja v antičnih virih, nadvse pomemben pa je bil tudi za promocijo oz. predstavitev izjemne ptujske arheološke dediščine – mitrejev. V hotelu Mitra so za javnost svečano odprli urejeno razstavišče 5. ptujskega mitreja, sočasno pa predstavili virtualni prikaz tega mitreja in nove aranžmaje organiziranega vodenja po ptujskih mitrejih. Te ponujajo na portalu deosoli.info. Projekt podpira ministrstvo za kulturo RS.

Zgodba arheološke razstave Mitraizem, ki si jo je mogoče ogledati vsak dan v delovnem času hotela, se je pričela leta 2016 s predstavitvijo virtualnega prikaza mitrejev. Povezala je civilno sfero, Mihaela Toscha (Agencija Tosch), Petra Vesenjaka (hotel Mitra) in stroko – Pokrajinski muzej Ptuj–Ormož, ministrstvo za kulturo in MO Ptuj.

Septembra lani so pričeli festival mitraizma. Po predstavitvi projekta prejšnjemu ministru za kulturo Dejanu Prešičku je ministrstvo podprlo virtualne mitreje, po obisku sedanjega ministra za kulturo Zorana Pozniča pa se je sodelovanje razširilo na financiranje estetske postavitve 5. mitreja v hotelu Mitra.

Sočasno se je muzej ločeno prijavil na razpis ministrstva za obnovo 3. mitreja. Z vlogo je uspel, obnova se bo pričela septembra, zajela pa bo ostrešje, fasado in nekatera druga potrebna dela. Po obnovi bodo ogledu mitreja dodali sodobno prostorsko predstavitev z očali, da bodo pokrili potrebe digitalnega trga. Mihael Tosch je povedal, da je zelo zadovoljen, da sodelovanje civilne sfere in stroke daje takšne rezultate, še posebej v zvezi z mitreji, ki so še vedno premalo prepoznavna kulturna dediščina Ptuja. Stroka se zaveda njihovega pomena, zdaj je čas, da se tudi Ptujčani zavedo, da gre za pomembne artefakte v svetovnem merilu.

Ko se povežeta laična in strokovna javnost

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300