Razstava od Puščave do mize: Edinstvena zbirka biblične arheologije
Kultura
Tipografija

Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, Teološka fakulteta UL, Enota v Mariboru in Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor so 14. avgusta povabili na odprtje gostujoče medinstuticionalne razstave pod naslovom Od puščave do mize, ki je na ogled v refektoriju dominikanskega samostana na Ptuju. Zbirka predmetov iz Svete dežele izvira z območij današnjega Izraela, Palestine in Egipta in je edinstvena zbirka v Sloveniji, saj je v celoti posvečena biblični arheologiji.

V PMPO so zelo veseli, da se biblična arheološka razstava predmetov Teološke knjižnice Maribor, ki je edinstvena zbirka v Sloveniji, predstavlja tudi na Ptuju, je povedal direktor ptujskega muzeja Aleksander Lorenčič.

Zajema dolgo obdobje od 5. tisočletja p. n. št. pa vse do 7. stoletja n. štetja, je povedala Aleksandra Nestorovič. O širšem evropskem in svetovnem kontekstu razstave je govoril Boris Hajdinjak, direktor Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Antična Petoviona v teh dneh slavi 1950. obletnico prve pisne omembe v kontekstu zgodovinsko zelo pomembnih svetovnih dogodkov. Avgusta leta 69 našega štetja so se poveljniki ilirskih legij v zimskem taboru Petovione odločili, da bodo stopili na stran bodočega cesarja Vespaziana. Skromni predmeti na razstavi (posode, vrči, čase, lonci, oljenke ...) na prvi pogled niso spektakularni, v bistvu pa govorijo o tem, kar je pomembno tudi v 21. stoletju. V povezavi z judovstvom in Ptujem pa je Hajdinjak odkril še en pomemben podatek: nedavno je bil odkrit že šesti judovski srednjeveški nagrobnik, kar dokazuje, kako pomembno središče judovstva je bil srednjeveški Ptuj. Tudi to obdobje Ptuja si zasluži muzealsko postavitev.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300