Glasba v kloštru: Skozi improvizacijo v svet dobre stare slovenske popevke
Kultura
Tipografija

Letošnje glasbene delavnice Glasba v kloštru so potekale od 26. do 28. avgusta. Organizatorica Zasebna glasbena šola v samostanu sv. Petra in Pavla Ptuj je nanje povabila instrumentaliste in pevce od 3. razreda glasbene šole.

Letošnja tema je bila posvečena slovenski popevki, melodijam iz njenih zlatih časov, ki so jih udeleženci delavnic, učitelji zasebne glasbe šole in učenci obujali skupaj s priznanim kitaristom Matjažem Dajčarjem, ki je pripravil izjemne priredbe dobrih starih slovenskih popevk. Z njim so se odpeljali v glasbeni domišljijski svet, improvizacijo, ki predstavlja prav poseben izziv tudi vsem učiteljem v zasebni glasbeni šoli v minoritskem samostanu sv. Petra in Pavla. Skozi delavnice in sploh skozi celoten program šole si prizadevajo za sproščen nastop oz. igranje, da bi se učenci učili, da napak v bistvu ni, da si je mogoče na harmonskih funkcijah, ki so zapisane, četudi se izgubijo, nekaj izmisliti, in se skozi to vrniti nazaj. Z improvizacijskimi delavnicami bodo nadaljevali tudi v šolskem letu 2019/2020, v okviru orkestra jih bodo izvajali enkrat mesečno, pod mentorstvom učitelja Matjaža.

V intenzivnem tridnevnem glasbenem izobraževanju so se izjemno potrudili, da je zaključni koncert prinesel vsem, udeležencem delavnic in obiskovalcem koncerta, nepozabno glasbeno doživetje, ki je bilo toliko večje, ker so se v njem našli učitelji in učenci. V okviru glasbene pravljice Kekec gre v mesto, ki jo je napisala učiteljica Neža Tement, je Kekec s pesmijo in glasbo pripotoval z njemu ljubih planin, kjer živi spokojno v miru in sožitju za naravo in živalskim svetom, v mesto, kjer so šole, gledališča, gostilne, avtomobili, skratka v okolje, kjer je prisoten povsem drugačen življenjski ritem, ki ga skozi pesem in glasbo sicer podoživi, a se z največjim veseljem ponovno vrne v svoj spokojni svet.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

  • 29.01.2020 14:30

    Danes ponoči, predvidoma med 20. in 5. uro, bo na gorenjski avtocesti zaprt predor Šentvid v obe smeri. Promet bo[…]

51. FESTIVAL NARODNO-ZABAVNE GLASBE

 

 

radioptuj300