Razstava  Pokrajinske zveze društev upokojencev: Ustvarjalnost, ki potrebuje več pozornosti
Kultura
Tipografija

V avli in prostorih medgeneracijskega centra Zlati kotiček v Supermestu na Ptuju so se 6. septembra z izjemnimi ročnimi deli prvič na skupni razstavi v okviru Pokrajinske zveze društev upokojencev Spodnje Podravje predstavile rokodelske sekcije iz DU Središče ob Dravi, DU Sveti Tomaž, DU Ormož, DU Miklavž pri Ormožu, DU Gorišnica in društva Optimisti Ptuj.

Razstava je bila uvod v jesensko sezono Zlatega kotička, je v imenu programskega sveta povedala Silva Gorjup. Prečudoviti izdelki upokojenk in upokojencev kažejo na to, da sami skrbijo za kakovost svojega življenja, da se družijo in ustvarjajo. Samo lani so v Zlatem kotičku imeli več kot 219 dogodkov. Ob tem pa so vabili še na kulturne dogodke, stalne delavnice. Pri njih je prostore za delovanje našla tudi ptujska podružnica Multiple skleroze Slovenije.

Na območju PZDU Spodnje Podravje deluje osem rokodelskih sekcij. Ideja o tem, da bi se na Ptuju srečali rokodelci iz DU s tega območja, se je porodila v komisiji za kulturo pri Pokrajinski zvezi, ki jo vodi Helena Ozmec. Že prva skupna razstava je bila izjemna, saj so se člani rokodelskih sekcij iz šestih DU predstavili z vrhunskimi stvaritvami, ki so se dotaknile vseh, ki so si razstavo ogledali. Navdušenje je bilo neizmerno, kot so bile številne čestitke. V izdelkih se zrcalita velik trud in srčnost. Gre za pristno ustvarjalnost, ki je stroji ne morejo nikoli nadomestiti, je poudarila ptujska županja Nuška Gajšek, ki je prepričana, da to ni zadnja skupna razstava, da jih bo v prihodnje še veliko več, da bomo to neizmerno ustvarjalnost ljudi v tretjem življenjskem obdobju lahko videli še ob kakšni drugi priložnosti in v drugem prostoru.

V društvih upokojencev Slovenije je aktivnih 1500 rokodelk in rokodelcev.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300