Ptuj : Prenovljen prostor z insignijami ptujskega mestnega sodnika
Kultura
Tipografija

V prvem nadstropju ptujskega gradu so odprli prenovljeni prostor z insignijami ptujskega mestnega sodnika. »Razstava insignij ptujskega mestnega sodnika je izjemen pričevalec ptujske zgodovine, na drugi strani unikum glede na njihovo ohranjenost v evropskem prostoru,« je povedal direktor PMPO Aleksander Lorenčič.

Avtorja razstave sta Tatjana Štefanič in Boštjan Roškar, pri postavitvi in obnovi insignij pa so pomagali tudi drugi sodelavci muzeja. Insignije ptujskega mestnega sodnika so dragocen dokument sodne oblasti in gospodarskega razcveta uspešnega trgovskega mesta z izjemno pestro in dolgo zgodovino, ki jih je dal sredi 16. stoletja izdelati Jakob Ris. Na meču, njegovi nožnici in na palici mestnega sodnika je skupno navedenih 45 sodnikov, županov in članov mestnega sveta, ki so svoje funkcije opravljali od prelomnega leta 1555 do konca 19. stoletja.

Ptujski sodniški meč z nožnico in palico je edinstven v Evropi

Pomembni ptujski mestni insigniji, meč z nožnico in palico mestnega sodnika, ki dokumentirata mestno avtonomijo, sta v muzej prišli iz Mestne hiše. Na pomembnost ptujskega sodniškega meča opozarja tudi dejstvo, da se je zanj že v osemdesetih letih 19. stoletja zanimal štajerski deželni muzej. Ptujski mestni svetniki so takrat to možnost zavrnili, saj so ugotovili, da gre za izjemen predmet, zato mora ostati na Ptuju. V evropskem prostoru so sodniški meči zelo redko ohranjeni. Nikjer pa se nista ohranila meč in palica, ki bi ju hkrati dal izdelati isti sodnik. Meč, nožnica in palica ptujskega mestnega sodnika so trije v evropskem merilu izjemni predmeti, ki dokumentirajo sodno oblast v mestu od sredine 16. stoletja do konca stoletja. Insignije ptujskega mestnega sodnika so na Ptuju uradno uporabljali od leta 1555 do leta 1887.

Izvajanje mestne oblasti je bilo za mesto in oblast nadvse pomembno

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300