Ptuj: Častitljivih 150 let ptujske Gimnazije
Kultura
Tipografija

150-letnemu potovanju skozi čas na Gimnaziji Ptuj so posvečeni številni dogodki. Najpomembnejše zgodovinske mejnike so strnili v zbornik, del so jih predstavili tudi na slavnostni akademiji, ki je ob častitljivi obletnici tega zavoda potekala v petek, 20. septembra, v dominikanskem samostanu.

Gimnazija Ptuj praznuje 150 let delovanja. Ob tej priložnosti so se in se še bodo zvrstile številne prireditve. Od septembra do decembra poteka projekt Stopamo v prihodnost, pri pouku bodo gimnazijci spoznavali, kako je potekalo življenje in delo prejšnjih generacij. Izdali so tudi osebno poštno znamko, ki je nastala v sodelovanju s Filatelističnim društvom Ptuj, pripravili razstavo Ptuja na starih razglednicah, na katerih je seveda poudarek na podobah gimnazijske stavbe skozi čas.

Osrednji dogodek, slavnostna akademija, je potekal v petek, dvorana dominikanskega samostana pa je bila ob tej priložnosti nabito polna. „Ob visokem jubileju je pomembno, da se zavedamo vizije prednikov, ki so pred 150 leti vedeli, da sta znanje in vzgojna trajna in daljnosežna naložba,“ je v govoru poudaril Boštjan Šeruga, ravnatelj Gimnazije Ptuj.

Izpostavil je še, kako močno se je spremenil način opremljanja dijakov z znanjem v 15 desetletjih, a da je ta še vedno najtesneje povezan z učiteljem: „Delati z mladimi je privilegij. Nismo zgolj posredniki znanja, ampak smo mnogo več. Sooblikujemo osebna stališča, vrednote, pravzaprav je v naših rokah prihodnost naroda. Zahtevna naloga.“

V zborniku poudarek na zadnjih 25 letih

O uspešnosti šole pričajo številni uspehi, tudi množica priznanj, ki so jih dijaki dosegali na najrazličnejših tekmovanjih. Nekaj najpomembnejših je zajetih tudi v publikaciji, ki je posvečena 150-letnici Gimnazije Ptuj. V njej je le delček bogate zgodovine šole, s poudarkom na zadnjih 25 letih. Kot je zapisal ravnatelj, so se na ptujski Gimnaziji prebili skozi številne viharje, zato so toliko bolj zadovoljni, da je šola danes takšna, kot je: spoštovana in cenjena.

Zahvala za to gre po mnenju ravnatelja vsem bivšim, sedanjim dijakom in učiteljem, predvsem pa nekdanjima ravnateljicama Meti Puklavec in Melani Centrih. Obe sta svoje videnje razvoja in pomena ptujske Gimnazije zapisali tudi v zborniku.

Ob praznovanju so ptujski Gimnaziji čestitali številni gostje, med drugimi tudi Nuška Gajšek, županja MO Ptuj, ki je obiskovala prav ptujsko gimnazijo, ter Martina Vuk, državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje znanost in šport.

Visokemu jubileju šole bosta posvečena še dva dogodka, 6. Unescov tek, ki bo izpeljan 9. oktobra, ter objava zbirke na portalu Kamra Zgodba moje gimnazije, Gimnazije Ptuj.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300