Lipnica: Srečanje kultur treh dežel in poklon jeseni
Kultura
Tipografija

Na glavnem trgu v Lipnici je že dvajsetič zapored potekal jesenski festival (Herbfest). Na tej tradicionalni mednarodni prireditvi so tudi letos ob avstrijskih tradicijskih skupinah sodelovale še skupine iz Slovenije in Hrvaške. Drugi festivalski dan, 13. oktobra, so se na najlepši možen način zahvalili za vse pridelke, ki jih je prinesla letošnja letina.

V paradi je odmevala ljudska pesem, glasba, ples, manjkala tudi ni mehanizacija, traktorje starejših letnikov so bogato okrasili s pridelki. Obiskovalci, v obeh dneh se jih zbere nekaj deset tisoč, pa so lahko uživali tudi v domači kulinariki in vinski kapljici. Plastike v ponudbi hrane in pijače ne uporabljajo, hrano so postregli na krožnikih, vino pa v steklenih kozarcih na peclje. Tudi pri animaciji otrok ne iščejo bližnjic, igra na slami je bila otrokom v največji užitek, bogat program zanje so pripravili v obeh festivalskih dneh. Spoštovanje svoje identitete pa obiskovalci kažejo tudi z oblačili, veliko jih za jesenski praznik obleče tradicionalna ljudska oblačila, irhaste hlače, dirndl.

Turistično društvo Ptuj je tudi letos poskrbelo, da sta v nedeljski paradi v Lipnici nastopili dve skupini s Ptujskega: glasbena Pepi krulet in FS Rožmarin Dolena. Prvič je na tej prireditvi sodelovalo že pred šestnajstimi leti. FS Rožmarin Dolena je na tem prazniku že večkrat nastopila.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

radioptuj300