Ptuj: Knjiga Ivana Tuška o rimski vojski v dopolnjeni izdaji
Kultura
Tipografija

V Mestni hiši na Ptuju so sredi oktobra predstavili knjigo upokojenega arheologa Ivana Tuška pod naslovom Rimska vojska v republiki in cesarstvu ter rimski vojaški nagrobniki iz Petovione. Gre za dopolnjeno prvo knjigo Rimska vojska v republiki in cesarstvu, ki jo je izdal leta 2012, s poglavji, posvečenimi arheološkim spomenikom Petovione, v katerih predstavlja najpomembnejšo skupino vojaških najdb iz Petovione. Zelo pomembno pa je tudi, da spomenike predstavlja v fotografiji, saj je lapidarij za javnost in strokovnjake nedostopen že od leta 2011.

Knjigo je izdalo in založilo Zgodovinsko društvo Poetovio LXIX, katerega član je tudi Tušek. Predsednik društva Andrej Klasinc je povedal, da je njena izdaja nadvse pomemben del praznovanja 1950 obletnice prve omembe Ptuja. V društvu so si zelo prizadevali, da bi izšla v jubilejnem letu. Petoviona se je namreč ustanovila in formirala na račun vojske, legiji 8. Avgusta in 13. Gemini, ki sta bili na tem prostoru skoraj 80 let. To je dalo močne temelje za kasnejši razvoj mesta, ki se je razvilo v trgovsko in obrtno mesto. Tudi po zaslugi knjige Ivana Tuška bomo o našem mestu in Rimljanih govorili še veliko let, je prepričan Andrej Klasinc.

Prvi del knjige, ki je izšla leta 2012, je nastajal pet let, od takrat dalje pa se je ukvarjal s pripravo drugega dela, da bi v letu 2019 izšla dopolnjena izdaja z vsemi rimskimi vojaškimi nagrobnimi spomeniki, ki so bili najdeni na Ptuju.

Veliko dogodkov, a malo povezanih z rimsko zgodovino

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

radioptuj300