Zbirka Mitje Gobca: Naj gre pesmarica veselo na pot!
Kultura
Tipografija

Letošnji Dnevi evropske kulturne dediščine so bili že 29. in so hkrati potekali v okviru 7. tedna kulturne dediščine. Letos so prireditve potekale od 28. septembra do 12. oktobra, njihov koordinator v Sloveniji pa je Zavod za varovanje kulturne dediščine. Slovenija je ena od 50 evropskih držav podpisnic Evropske kulturne konvencije. V Evropi se v okviru teh dnevov zvrsti okrog 80.000 dogodkov, ki jih obišče blizu 30 milijonov ljudi.

Letošnja tema je v ospredje postavila dediščino, umetnost in razvedrilo. V celotnem Podravju se je v okviru 29. Dnevov evropske kulturne dediščine zvrstilo 31 dogodkov. V projekt je bila vključena tudi predstavitev pesmarice Sto slovenskih ponarodelih pesmi avtorja Mitje Gobca, saj na Ptuju razen OŠ Mladika ni nihče prijavil sodelovanja. Devetega oktobra sta jo v hotelu Mitra na Ptuju organizirala JSKD RS in ptujska OI JSKD.

Mitjo Gobca zelo veseli, da je lahko bil del letošnjega projekta Dnevov evropske kulturne dediščine, tudi vsebina pesmarice sodi v ožji okvir letošnje izbrane tematike. „Moj namen je, da bodo zborovodje in učitelji glasbene vzgoje in organizatorji glasbenih prireditev pri teh pesmih enkrat dokončno lahko ločili pojma ljudska in ponarodela. Osebno mislim, da je največja vrednost te pesmarice ta, da sem zbral podatke o uglasbitvah stotih pesmi za vse zborovske sestave: enoglasje s spremljavo, dvo-, tri- in štiriglasje, za dekliške, ženske, moške in mešane zbore s spremljavo ali brez nje. Za vse obdelane pesmi sem poiskal naslove pesmaric in nahajališča oz. dosegljivost skladb. Vseh priredb in obdelav teh stotih pesmi je 953, kar je v povprečju več kot devet in pol uglasbitev istih besedil ali napevov. Torej gre za zelo bogat nabor skladb. Naj gre pesmarica veselo na pot,“ je povedal avtor te izjemne pesmarice Mitja Gobec, ki je pred 30 leti začel izbirati iz pesmaric in zborovskih koncertov tiste pesmi, ki so bile videti in slišati ljudske, a je zanje našel enega ali oba avtorja, pesnika in skladatelja. Skupaj se je nabralo nekaj čez sto takih pesmi.

Mitja je živ zborovski leksikon

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300