Razstava starih razglednic Ptuj skozi čas
Kultura
Tipografija

Aleksandra Kumra je že od nekdaj zanimala zgodovina. To ga je tudi privedlo do tega, da je pred 15 leti začel zbirati stare razglednice Ptuja. Kmalu je ljubiteljsko zbiranje preraslo v načrtno zbiranje, ki ga še danes spremlja tudi raziskovanje. Njegova zbirka obsega že okrog 1000 razglednic, ki jih skrbno hrani primerno zaščitene.

Med njimi prevladujejo panoramske podobe Ptuja oz. njegove vedute. Kot Ptujčan je tudi sam želel prispevati nekaj osebnega v praznovanje 1950. jubileja Ptuja, zato se je povezal z mestom in njegovo galerijo, kjer je pred dnevi tudi postavil razstavo starih razglednic z naslovom Ptuj skozi čas.

Kumer pravi, da mu stare razglednice omogočajo vpogled v preteklost, kakšen je bil Ptuj oz. njegov določeni del, stavba, pred sto leti. „ Ko sem dobil prve razglednice Ptuja, sem šel z njimi po mestu, po posameznih ulicah, odkril marsikaj, od starih fasad, napisov podjetij, tudi v nemščini, dejavnosti, ki so jih v določenih stavbah opravljali pred vojno. Razstava starih razglednic Ptuj skozi čas je postavljena v šestih sklopih, od najstarejših litografskih, kič kart, kot jih poimenujemo zbiratelji, ki imajo obliko poštarja, starega avtomobila in so nastale v zlati dobi razglednic, v obdobju od leta 1891 do leta 1918. Svoj sklop imajo pomembnejše zgradbe na Ptuju, velikokrat so upodobljeni magistrat, ulice, trgi, tudi osnovne šole, med njimi ima primat lepotica ob Dravi, Mladika, nekoč dekliški nemški dom, ki je bil tako velik, da so v tistem času dijakinje iskali po celotni nemški Štajerski. Nekdanjo Švicarijo lahko občudujemo v seriji razglednic o možnostih preživljanja prostega časa. Poseben sklop pa je namenjen tudi vojaštvu, ki je bilo nekoč na Ptuju zelo močno prisotno. Kot zanimivost naj povem, da je vojska pontonski most čez Dravo postavila v eni uri in dvajset minut, da so lahko čez reko prepeljali oborožitev in vojsko, “ razstavo povzema njen avtor in lastnik razglednic Aleksander Kumer.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300