Ptuj: Številni dogodki ob 100-letnici DPD Svoboda
Kultura
Tipografija

Leto 2019 je jubilejno leto tudi za DPD Svoboda Ptuj, ki letos praznuje 100-letnico delovanja. Ustanovljeno je bilo 24. oktobra leta 1919 v nekdanji gostilni Pri pošti, danes ima sedež v Narodnem domu Ptuj.

Kulturno-prosvetno društvo Svoboda je bilo ustanovljeno v obdobju, ko je večina v mestu govorila nemško, nemščina je bila tudi jezik v šolah, razen v okoliških šolah. Takratni Slovenci na visokih položajih so ustanovili društvo, ki bo skrbelo za izobraževanje Slovencev. Prostori Narodnega doma so bili že od samega začetka izjemnega pomena, da so lahko prirejali prireditve v slovenskem jeziku, vsa slovenska društva so bila namreč v tistem času prisiljena zaprositi za prostor za svoje prireditve, ki so jim ga v glavnem dodelili ob ponedeljkih oz. drugih manj zanimivih dnevih za prireditve. Z ustanovitvijo društva pa se je lahko začelo tudi z izobraževanje delovnih ljudi, tudi nižjih slojev, ki so bili odrinjeni na družbeni rob in ki so tako dobili priložnosti tudi za kulturno udejstvovanje. To je bil tudi čas, ko je v slovenskem jeziku mrgolelo nemških besed, kar je še dodatno spodbujalo k temu, da se slovenski jezik očisti in da postane prvi jezik v mestu. Delovati so začele prve sekcije: gledališka, pevska in plesna, kmalu so se jim pridružile še druge. Žal pa se je izgubila večina dokumentov o delovanju društva oz. sekcij do druge svetovne vojne.

Po njej se je delo sekcij ponovno razmahnilo. V tem času je bil ustanovljen tamburaški orkester, aktivna in tudi mednarodno priznana je bila sekcija esperantistov, delovali so še: baletni studio, mažoretke, foto studio, tudi Pihalni orkester Ptuj, dokler ni postal samostojno društvo. Vseskozi pa se je društvo spopadalo s takšnimi in drugačnimi finančnimi problemi. Vloženi so bili veliki napori, da so zbrali dovolj sredstev za nemoteno delovanje. Tudi danes ni drugače, celo še težje je priti do sredstev kot nekoč, razpisi zahtevajo veliko dela, pred prijavo in po pridobitvi sredstev. Mladi člani DPD Svoboda si želijo več sodelovanja in medsebojnega sodelovanja v mestu, tudi z MO Ptuj. Precej več bo treba narediti tudi na promociji delovanja vseh enajstih sekcij, kolikor jih je danes aktivnih znotraj DPD Svoboda Ptuj, na socialnih omrežjih. To pa terja celega človeka in posledično tudi več denarja za samo delovanje. Digitalni marketing je danes zelo pomemben pri obveščanju in seznanjanju javnosti o samem delu in o prireditvah, ki jih društvo oz. posamezne sekcije pripravljajo.

Jubilej v duhu povezovanja in razvoja

Stoletnico delovanja društvo obeležuje v duhu povezovanja, javni predstavitvi delovanja vseh sekcij, ki tudi s samostojnimi dogodki vabijo Ptujčane, da spoznajo njihovo široko paleto delovanja, s katero želijo tudi spodbuditi k večjemu vključevanju v njihove dejavnosti. “Kulture ne bi bilo brez skupin, idej in ciljev članov, sodelovanja sekcij, povezovanja društev in interakcije institucij na vseh nivojih, ki skrbijo za ohranjanje in razvoj tako ljubiteljske kot profesionalne kulture. Hkrati pa kulturno bogati in razvija povezovanje slogov, idej, generacij, krajev, obdobij,“ poudarjajo v društvu DPD Svoboda Ptuj ob jubileju.

Osrednji dogodek ob 100-letnici delovanja bodo pripravili skupaj z OI JSKD Ptuj, ki bo 1. decembra v dominikanskem samostanu s pomenljivim naslovom Kultura povezuje. Povezali jo bodo s koncertom skupine Terrafolk. Ob tej priložnosti bodo predvidoma predstavili tudi brošuro o svojem stoletnem delovanju.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

radioptuj300