Ptuj: Likovniki pri DPD Svoboda počastili jubilej mesta
Kultura
Tipografija

V Domu Franca Krambergerja (Čučkova 1) na Ptuju je od 20. novembra na ogled razstava likovnih del, ki so jo člani likovne sekcije dr. Štefke Cobelj DPD Svoboda Ptuj posvetili 100-letnici delovanja DPD Svoboda Ptuj in 1950. obletnici prve pisne omembe Ptuja v antičnih pisnih virih.

Razstava je še en poklon ptujske kulture mestu, ki praznuje častitljivi jubilej. V njem je še nešteto skritih lepot, ki čakajo, da jih bodo umetniki odkrili in v sebi lastnem jeziku predstavili javnosti.

Tokrat so svoja dela razstavili: Cecilija Bernjak, Jože Ekart, Franc Ferčič, Nada Ivančič, Marija Jakolič (tudi nova predsednica sekcije), Kristina Kolar, Franc Simonič, Rozina Šebetič, Irena Tušek, Nada Vrabl, Darinka Vreg in Anica Zupanič. Nekaj teh skritih lepot in kotičkov je mogoče videti tudi na razstavi, ki so jo začeli ustvarjati 13. novembra, ko so se v dežju sprehodili po ptujskih ulicah, da bi si poiskali motive svojega ustvarjanja. Zabeležili so jih v skicirko ali s fotoaparatom, da so jih lahko ustvarili v domačih ateljejih, ne pa na ulicah starega mesta, kjer so si prvotno želeli, da bi ustvarjali, a jih je dež pregnal. Ideje ustvarjanja na ptujskih ulicah in trgih pa niso opustili, uresničili jo bodo, ko jim bo to tudi omogočilo vreme. Strokovni mentor in postavljavec razstave Franc Simonič je povedal, da so nastala izvirna likovna dela, večina slik je na platnu v akrilni tehniki, predstavljajo pa avtorski pogled in lasten odnos do kulturne dediščine najstarejšega slovenskega mesta. Tudi stari že znani motivi imajo po zaslugi lastnega avtorskega pristopa novo podobo oz. izraz, kar je prispevalo k tej izjemno zanimivi razstavi, ki je na odprtje ob članih sekcije privabila tudi druge ljubitelje likovne umetnosti. Najbolj množična je bila udeležba članic likovno-fotografske sekcije občine Hajdina, ki jo vodi Cecilija Bernjak. Strokovno pa jih umerja mentorica Romana Kiseljak.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300