»Miha spozna Evropsko unijo«
Kultura
Tipografija

Mladi gimnazijski maturantki, Tajda Špes in Jana Meško, sta pod mentorstvom Aleša Marđetka pred časom izdali že tretjo poučno in slikovito knjižico v zbirki Miha spoznava slovensko zgodovino. Miha spozna, kako je nastala Slovenija, je sledila Miha spozna, kako je potekala vojna za Slovenijo in nato še slednja Miha spozna Evropsko unijo, ki je izšla tudi v angleškem jeziku. V visoki nakladi jo je izdala in založila Kreativna Pika iz Lenarta, v sodelovanju s Francem Bogovičem, poslancem Evropskega parlamenta.

Knjižica govori o nastanku Evropske unije, o njenih značilnostih, idejah in ciljih. Prvenstveno je namenjena predšolskim otrokom in osnovnošolcem do 6. razreda. V njej bodo našli koristne in strnjene informacije tudi starejši bralci. Najti jo je mogoče na knjižnih policah vseh slovenskih knjižnic, v berlinski knjižnici, knjižnici v Trstu, podarjena pa je bila tudi Slovencem v Argentini. Predstavljena je bila na slovenskem knjižnem sejmu.

Mladi pisateljici v njej podajata svoje široko poznavanje Evropske unije, prikazujeta pa tudi svojo bogato ustvarjalno plat. Osrednji lik je deček Miha, navihan kratkohlačnik, ki skozi igriv in zvedav pogovor s svojim dedkom razširja svoje učeče obzorje. »Bralca knjižica skupaj z Miho na zelo poučen in slikovit način popelje v življenje Evropske unije (EU), v njen nastanek, v spoznavanje pomenskosti besede skupnost evropskih držav in ljudi, ki ji pripada vsa naša generacija«, je v spremni besedi zapisal evropski poslanec Franc Bogovič. 

Po mnenju urednika Aleša Marđetka je knjižica tudi zelo zanimiv učni pripomoček, saj se v njej najdejo temeljne informacije o tem, katere države sestavljajo Evropsko unijo, kakšna je njena ureditev, katere so ustanove, ki sestavljajo EU, v katerih delujejo vse države članice, in drugi koristni podatki.

Zelo dobro je predstavljen temeljni cilj, otrokom približati ideje in cilje evropskega povezovanja. Zanimivo so prikazane priložnosti in prednosti Evropske unije pa tudi izzivi, s katerimi se bo spopadala v prihodnosti. Knjižica na poučen način ozavešča in krepi evropsko zavest in vrednote, spodbuja medkulturno razumevanje, poudarja mir, stabilnost, čisto okolje in življenjski status prebivalcev Evropske unije. Prikazuje pomembne zgodovinske prelomnice, ki so pripeljale do današnjega življenjskega standarda, predvsem pa poudarja, da je bilo potrebno veliko dela in sodelovanja med evropskimi državami za stanje, ki ga danes uživamo. Knjižica je opremljena s priročnim slovarčkom, ki bralcu na preprost način pojasni temeljne pojme.

Avtorici sta poskrbeli tudi za domiselno izbrane ilustracije, ki se smiselno s tekstom povezujejo v lepo oblikovano celoto. S predstavitvami knjižice po celi Sloveniji sta ozaveščali mlade v osnovnih in srednjih šolah. Dober odziv in kritike bralcev predstavljajo potrditev, da je knjižica dosegla svoj namen, otrokom na domiseln, prijazen in njim razumljiv način približati pomen Evropske unije in njenih vrednot.

Špela Debenak Hafner

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

radioptuj300