Ptuj: Deklica te kliče, knjiga Vesne Kamenšek
Kultura
Tipografija

V jubilejnem letu 1950. obletnice prve pisne omembe Ptuja v antičnih virih so se ob številnih prireditvah v počastitev tega jubileju napolnile tudi knjižne police s ptujskimi knjigami oz. knjigami, ki so jih avtorji posvetili temu jubileju, in knjigami, ki nosijo letnico 2019, a v svoji biti posegajo tudi na druga področja. Med njimi je nadvse dobrodošla knjiga Vesne Kamenšek, diplomirane učiteljice razrednega pouka in dolgoletne podjetnice, slikarke, mame, hčerke, pisateljice, ženske, predvsem pa neumorne raziskovalke življenja in resnice, ki je veliko več od tega, kar so nas učili v šoli in povedali doma.

„Na videz knjiga Deklica te kliče res deluje kot knjiga za otroke, toda namen je ravno ta, da nas odrasle preko te otroške preprostosti pripelje do našega notranjega bistva, naše igrivosti, radosti in veselja do življenja. Pozabili smo se igrati, življenje jemljemo preveč resno. Knjiga nam kaže pot do našega srečnega notranjega otroka, da vanj prelijemo barve in prinesemo radost,“ knjigo predstavi avtorica Vesna Kamenšek.

Ta se je nastavljala kar sama od sebe, risbice v njej so nastale dve leti pred njenim nastankom. Gre za knjigo o dečku in deklici, kar predstavlja naš um in dušo ali srce. Deček je um, deklica je duša. Desna možganska polovica predstavlja našo domišljijo, veselje, radost, igrivost, kar nas v življenju izpolnjuje, kar je bistvo naše biti. Leva možganska polovica je analitična, to je tisti um, ki selekcionira, ločuje, primerja, kritizira. Ko so otroci še čisto majhni, je to delovanje nekako enakomerno, še v ravnovesju, v harmoniji. „Okoli 10. leta je desna polovica dejavna samo še 10 %, ker jih že programiramo. V odrasli dobi pa jo v povprečju uporabljamo samo 2 %. Ker sem tudi učila, dobro vem, kako je videti ta naš sistem, ki tudi dejansko programira in razvija samo levo možgansko polovico, zato prihaja do teh neskladij, ker je naše srce dobesedno zatrto, ker je vse, kar je srčno, nelogično. Ker smo v eri tega uma, je dobro samo, kar je logično. To tudi dejansko poveličujemo, priznavamo in dajemo pomembnost,“ pravi avtorica, ki pojasni, da je bistvo te knjige samouresničitev, prepoznavanje tega, kako smo dejansko „programirani“ v to, da smo zatrli našo bit.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300