Roman povezovanja in spoštovanja različnih
Kultura
Tipografija

V nabito polnem refektoriju minoritskega samostana na Ptuju je župnik Branko Cestnik sredi decembra lani na že tradicionalnem adventnem večeru Društva izobražencev Viktorina Ptujskega predstavil svoj prvi roman z naslovom Sonce Petovione, ki govori o koreninah krščanstva na Ptuju in o praznovanju Jezusovega rojstva pred toliko leti v tem mestu.

 

Župnik Branko Cestnik, Hajdinčan po rodu, je znan kot prodoren pisec kolumn, komentarjev, esejev, najrazličnejših zapisov o družbi. S pisanjem se ukvarja že 25 let, prve zapise je leta 1994 objavil v Tedniku.

Roman Sonce Petovione govori o prihodu prvih kristjanov na Ptuj in na slovenska tla, knjiga je tudi velik poklon Ptuju ob njegovem jubileju. Velik del romana se namreč dogaja na Ptuju. V njem je zbranega veliko znanja, zgodb, zapletov in razpletov, predvsem pa je jezik tako tekoč, da bodo roman vsi z veseljem prebrali. Tudi avtor si je želel, da ne bi zvenel kot učbenik zgodovine.

Roman v grobem spremlja tri protagoniste iz različnega verskega in političnega ozadja. Njihova usoda se na usoden način poveže prav na antičnem Ptuju. Vsak od njih ima samosvoj karakter, nekako pa jih druži pokončna drža in skrb za sočloveka. Priče smo dramatičnim dogodkom tistega časa (kuga, vojna z Germani, migracije, požar, različne verske skupine, Komodovo čudaštvo ...).

Ptuj – mesto migrantov

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300