Ormož: Tudi zeliščni čaj je lahko super dober
Kultura
Tipografija

Novo leto 2020 se je na mladinskem oddelku ormoške knjižnice začelo malo drugače. Kot prva Zelena knjižnica v Sloveniji so svoj t. i. zeleni program letos razširili še na najmlajše obiskovalce in bralce. V zimskem času, ko je izpostavljenost virusnim okužbam zelo velika, so za otroke pripravili pravljična potepanja v svet zdravilnih rastlin z zeliščarjem, domačinom Iztokom Luskovičem.

Zeliščno pravljično januarsko potovanje so začeli v Krajevni knjižnici Ivanjkovci, nadaljevali v Krajevni knjižnici Središče ob Dravi in v Krajevni knjižnici Sveti Tomaž. Poučno potepanje pa zaključili v osrednji knjižnici v Ormožu.

Pravljične urice seveda ni brez pravljice. Knjižničarka je otroke najprej popeljala v pravljico Zelišča male čarovnice Lenčke. Preko čudovitih ilustracij so otroci na čarobni zobni krtački poleteli pod vrh lipe, kjer je v duplini domovala mala čarovnica Lenčka. To pa ni bila navadna čarovnica. Dan za dnem je točno ob določenem času nabirala najrazličnejše zdravilne rastline, iz katerih je pripravljala zdravilne čajne mešanice in tinkture. Otroke je naučila razlike med ščepcem in prgiščem, kaj so to poparki in grgrala … Nazadnje jim je pokazala še veliko črno knjigo, na kateri je s posebnimi črkami pisalo Herbarij. Tukaj je svojo vlogo prevzel gost, zeliščar Iztok Luskovič, ki je otroke seznanil, kako se zelišča nabira, kje in kako se jih suši, shrani. V ličnih škatlicah je s sabo prinesel zelišča, ki jih sam goji in nabira. Otroci so jih poduhali, jih otipali in prepoznavali. Ugotavljali so, pri katerih rastlinah nabiramo cvet, kje listje, morda lubje, korenine, plodove ali pa celo rastlino.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300