Velika razstava dobitnikov nagrad Ex-tempore Ptuj karneval 2003–2019
Kultura
Tipografija

Dan pred uradnim pričetkom pustnega časa, ki ga že vrsto leto na svečnico razglasi kurentov skok, so v Galeriji mesta Ptuj odprli veliko razstavo dobitnikov nagrad Grand Prix MO Ptuj in drugih nagrajencev že tradicionalne likovne nagrade, ki poteka vsako leto v pustnem času že od leta 2003. Razstava je posvečena 60-letnici Kurentovanja in predstavlja uvod v številne druge kulturne dogodke, ki spremljajo osrednjo slovensko pustno prireditev.

Na razstavi, ki bo odprta do 29. februarja, je KUD Art Stays v sodelovanju z MO Ptuj in Zavodom za turizem Ptuj na ogled postavilo nagrajena dela iz zbirke MO Ptuj in drugih zasebnih zbirk z območja Ptuja in okolice ter aktualno produkcijo zmagovalnih avtorjev, ki prihajajo iz Slovenije, Hrvaške in Italije.

Do danes je Ex-tempore Ptuj karneval v pustno prestolnico Slovenije, Evrope in tudi sveta privabil že več kot 900 likovnikov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Hrvaške in še nekaterih drugih okolij. Umetniki so s svojimi nagrajenimi deli pomembno obogatili mestno likovno. Bogato šemsko izročilo je bilo že od nekdaj priljubljen motiv za številne umetnike. Med njimi je najbolj znan France Mihelič, ki je na podlagi poganskega lika kurenta ustvaril svet figur in groteskno likovno fantastiko.

Mednarodna likovna nagrada Ex-tempore Ptuj karneval je od leta 2003 (sicer z nekaj prekinitvami) postala stalna spremljevalka ptujskega pustnega dogajanja. V tem času je bilo podeljenih 11 likovnih nagrad Ex-tempore Ptuj karneval, ob 60-letnici Kurentovanja pa bo podeljena še12. nagrada.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300