Ptuj : Pregledna razstava 60 let Kurentovanja
Kultura
Tipografija

Šestdeseti jubilej Kurentovanja na Ptuju spremlja več priložnostnih razstav. Med njimi je tudi pregledna razstava 60 let Kurentovanja na Ptuju, ki je na ogled v Salonu umetnosti.

Avtor pregledne razstave Andrej Brence je zgodovino ptujske pustne prireditve v besedi in sliki predstavil v več delih. Tradicionalne maske, stare maske, so že od nekaj poznane v ptujski okolici, zaradi katerih je tudi nastalo Kurentovanje na Ptuju pred 60 leti. To je bil čas, ko je večina teh mask že prehajala v pozabo. Sicer je že leta 1940 Anton Smodiš poročal, da je veliko teh mask že šlo pozabo. Leta 1939, ko je potekal v Mariboru folklorni festival, ko so bile naše maske prvič predstavljene slovenski javnosti, so prav tako poročali o tem, da jih ni več veliko. To potrjujejo tudi stari zapisi, v katerih so nekatere maske navedene še samo po imenih.

Čas, ko so bile maske prepovedane zaradi pretepov

Zakaj so prehajale v pozabo? Verjetno je temu botrovala tudi prepoved pustovanja Okrajnega glavarstva iz leta 1926. Prepovedana so bila vse do leta 1945, zaradi pretepov in podobnih dogodkov. Maske se niso smele pojavljati na cestah, skrivale so se po dvoriščih. Ko je Fran Žižek s Francetom Maroltom pripravljal prvi pustni festival v Mariboru, je na cestah srečal samo žandarje, a nobene maske. Srečal pa jih je na dvoriščih. Drago Hasl in skupina somišljenikov je zaslužna, da so se tradicionalne maske tega območja ohranile tudi zaradi Kurentovanja. Ljudje pa so vedno radi videli ne samo stare maske, temveč tudi kaj novega.

Na prvi povorki le maske iz Markovcev

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300