Kurentova obredja s pustnimi šemami nimajo nič skupnega
Kultura
Tipografija

Štefan Čelan je knjigo o kurentu z naslovom Kurent – korant, ali veš kdo si? napisal na podlagi rezultatov dolgoletnega raziskovanja. Največja težava pri pisanju knjige je bila, kako na eni strani prepričati preprostega človeka, napisati poljudno knjigo, da jo bo razumel vsak, ki jo bo vzel v roko, na drugi strani pa biti dovolj strokoven, da ti stroka ne bo očitala, da si sanjač, da razpravljaš brez argumentov in strokovne podlage.

„Upam in verjamem, da bosta zadovoljni obe strani, tako laična kot strokovna javnost. Ne trdim, da je vse, kar sem v tej knjigi zapisal, dokončna hipoteza. Vsekakor pa sem prepričan, da je treba iti na eni strani s stroko, na drugi strani pa tudi s civilno družbo v temeljito raziskovanje te moje hipoteze. V njej ves čas dokazujem, da so kurentova obredja nekaj, kar s pustnimi šemami nima nič skupnega. Pustne šeme so satira, oblika družbene kritike na določene aktualne dogodke. Etnografska dediščina s kurentom na čelu pa zagotovo ne sodi v burkaštvo,“ svoja videnja te dediščine predstavlja Čelan.

Že ob praznovanju 50-letnice Kurentovanja se je izoblikovala usmeritev, da bi se etnografija izločila iz karnevala, da je karnevalska povorka karnevalska povorka, ki je podobna vsem drugim karnevalom in jo je smiselno glede na bogato tradicijo nadgrajevati, etnografija pa je zgodba, ki jo je treba obravnavati posebej. Že Niko Kuret je pisal o tem, da je praspomin začel bledeti, jasno pa je, da kurent ni noben šemski lik.

Vsa obredja imajo globok pomen

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

Prometne informacije

radioptuj300