Tudi glasbeniki, če hočejo biti vrhunski, morajo trenirati noč in dan
Kultura
Tipografija

Glasbene šole Podravja in Pomurja te dni gostijo vrhunske mlade slovenske glasbenike, ki so se skozi predtekmovalno sito uvrstili na 49. državno tekmovanje. Tako je mogoče na Ptuju slišati izjemne komorne skupine z godali in klavirjem ter glasbenike na evfoniju in trobenti.

Državno tekmovanje je nacionalni projekt, ki vsako leto k sodelovanju privabi več kot 700 glasbenikov iz vse države, tekmovalci pa so razdeljeni v starostne kategorije od osnovne glasbene šole do študentov akademij. »Na tekmovanjih znajo žirije in drugi prisotni strokovnjaki poiskati najperspektivnejše mlade umetnike, ki jih usmerjajo v nadaljnjem razvoju. Vrsta koncertnih izkušenj pred tekmovanjem, na tekmovanju in po njem omogoča mladim umetnikom hitrejši in celostni umetniški in osebnostni razvoj,« je dejala Helena Meško, predsednica Zveze slovenskih glasbenih šol. Letos tekmovanje poteka v disciplinah trobenta, rog, pozavna, tuba, evfonij, tolkala, harmonika, tamburica, kitarski duo, klavirski duo, komorne skupine z godali in klavirjem ter jazz-solo. Slovenske glasbenike pa gostijo glasbene šole Antona Martina Slomška Maribor, Murska Sobota, Slovenska Bistrica, Ormož, Karola Pahorja Ptuj, Zasebna glasbena šola sv. Petra in Pavla Ptuj ter Konservatorij za glasbo in balet Maribor.

Recept za uspeh znan: talent in trdo delo

Na državno tekmovanje se je od 521 glasbenikov, ki so se udeležili regijskega izbora, uvrstilo 361 tekmovalcev. Gre za cvet slovenskega glasbenega podmladka, sta poudarila ptujska ravnatelja glasbenih šol Štefan Peter iz Glasbene šole Karola Pahorja ter Lija Frankovič iz Zasebne glasbene šole sv. Petra in Pavla.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300