Ptuj: Tržnica tudi kot razstavišče
Kultura
Tipografija

Razstava na prostem Številne podobe Ptuja, ki so jo odprli 10. junija na platoju ptujske tržnice, je nastala na pobudo MO Ptuj in županje Nuške Gajšek. S tem so v MO Ptuj predstavili še en vidik uporabe tržnice – enostaven dostop do kulturne dediščine.

Na desetih obojestranskih panojih je v sliki in besedi predstavljena kulturna dediščina Ptuja, zgodovina in kultura mesta ter bogastvo turistične ponudbe. Razstava obiskovalca popelje po mestnih ulicah in trgih skozi njihovo družbeno, socialno, umetniško in urbanistično zgodbo. Gre za še eno darilo MO Ptuj ob 1950. obletnici prve pisne omembe Ptuja v antičnih pisnih virih.

„Panoji so sicer fizično premakljivi, vendar bi želeli, da obiskovalci prav na tem mestu, ko se bodo sprehodili po mestni tržnici, doživijo že pozabljene podobe Ptuja in spoznajo bogato zgodovino ter kulturno podobo mesta. Glede na to, da gre za oris zgodovine Ptuja, bi želeli, da je razstava stalna, seveda pa bomo lahko glede na aktualne dogodke, obeleževanje kakšnih pomembnih obletnic, vsebino na samih panojih spreminjali,“ so povedali v MO Ptuj. Razstava je stala skupaj 16.053,07 evra, od tega so za izdelavo panojev plačali 9.089 evrov. Dva tisoč evrov pa so za postavitev razstave Številne podobe Ptuja pridobili na razpisu Ustanove dr. Antona Trstenjaka.

Gradivo za razstavo so prispevali: Avstrijska nacionalna knjižnica, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, Zavod za varstvo kulturne dediščine, center za preventivno arheologijo, Zavod za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Maribor, ZA Ptuj in Znanstveno raziskovalni center SAZU, Inštitut za arheologijo. Vodja projekta, ki ga je realiziral oddelek za negospodarske dejavnosti MO Ptuj, je bila Jasmina Krajnc, avtorica zasnove in koordinatorica pa Marija Hernja Masten.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300