Ptuj: Bliža se 18. festival Art Stays
Kultura
Tipografija

Letošnji festival sodobne umetnosti Art Stays, 18. po vrsti, bo potekal med 16. in 19. julijem. V tem času bodo odprli razstave na več kot desetih prizoriščih: Galerija mesta Ptuj, dominikanski samostan, Miheličeva galerija, ptujski grad, Galerija Magistrat, Tovarna umetnosti, Galerija FO.VI, ptujska tržnica, Slovenski trg in še nekaterih drugih.

Njihovo odprtje bodo pospremili koncerti, performansi, pogovori z umetniki, vodeni ogledi, delavnice za otroke in odrasle. Osrednja tema letošnjega festivala, ki so ga naslovili Brez tišine (No more silence), pa je zvočna umetnost.

„Koncepta in izbora umetnikov zaradi koronakrize nismo spreminjali. Tako izbor ostaja močno mednaroden. Verjetno bomo eden prvih mednarodnih dogodkov na področju vizualne umetnosti v Evropi. Umetniki letos prihajajo iz Francije, Belgije, Nizozemske, Nemčije, ZDA, Kuvajta, Singapurja, Italije in Slovenije. To nam sicer povzroča nemalo logističnih težav, a smo prepričani, da bi bila sprememba programa slaba in nepravilna izbira, saj želimo ostati eden najpomembnejših tovrstnih dogodkov v Sloveniji in širši regiji ter ohraniti dobre reference, ki smo jih z velikim trudom pridobili v sedemnajstih letih delovanja. Obiskovalce letošnjega festivala Art Stays čakajo štirje dnevi polni umetnosti in zvoka. Vsak dan bodo potekale likovne in zvočne delavnice za najmlajše v sodelovanju s Cidom. Hkrati bo potekala tudi poletna akademija Art Stays za odrasle, kjer bodo svoje znanje predajali gostujoči umetniki. Ob večernih bodo na Slovenskem trgu in v dvorani dominikanskega samostana potekali zvočni performansi. Na ptujski tržnici želimo izpeljati kino projekcije. Vsak dan bomo odprli dve ali tri mednarodne razstave. Čez dan bodo potekali vodeni ogledi razstav in druge aktivnosti,“ je vsebino in dogajanje letošnjega festivala Art Stays povzel njegov umetniški vodja Jernej Forbici.

Pričakujejo, da bodo tudi letošnji dogodki povezali številne ljubitelje sodobne umetnosti iz Slovenije in tujine, da bo Ptuj doživel umetniško in siceršnjo eksplozijo.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300