Jože Maučec, prosvetni in kulturni delavec ter publicist
Kultura
Tipografija

V prekmurski Bogojini tradicionalno prirejajo Košičeve dneve v spomin na Jožefa Košiča, pesnika, antropologa, avtorja, duhovnika in pisatelja. Vsako leto dneve spremlja izdaja zbornika. Za naslovnico lanske je bila izbrana karta Zemljevid Slovenske krajine Ptujčana Jožeta Maučeca, prosvetnega in kulturnega delava, publicista, urednika, profesorja zgodovine geografije, ki v marsikaterem pogledu predstavlja unikat, saj so na njej označena tudi ljudska poimenovanja prekmurskih krajev, je povedal urednik zbornika Marko Vugrinec.

Med Maučečevimi pomembnejšimi prispevki za Slovensko krajino je tudi brošura z naslovom Slovensko Porabje. Sestavil jo je skupaj z Vilkom Novakom, izšla pa je leta 1945. V njej sta avtorja obdelala tamkajšnji geografski prostor s podrobnejšim prikazom naselij, v katerih živijo porabski Slovenci, njih same, zgodovino Porabja, jezik te pokrajine, ljudsko kulturo idr. Z utemeljitvami in dokazi sta svetu sporočila, da območje južno od Monoštra sestavlja pokrajinsko, narodnostno in jezikovno enoto z ostalim Prekmurjem (širše: s Slovenijo) in da je bilo Porabje na mirovni konferenci leta 1919 po krivici dodeljeno Madžarski. Omenjena brošura je nastala v velikem upanju, da bo ta krivica popravljena.

Košičevi dnevi o Maučecu leta 1991

Jožetu Maučecu, znamenitemu 'Bogojančarju' in Ptujčanu, so se na Košičevih dnevih poklonili leta 1991. Takrat so podrobneje predstavili njegovo delo na prosvetnem, kulturnem in turističnem področju, publicistično in uredniško delo. Profesorja zgodovine in zemljepisa Maučeca so poznale tudi generacije ptujskih dijakov, saj je bil deset let profesor na ptujski gimnaziji, nato pa je postal ravnatelj Šolskega centra kovinske stroke na Ptuju.. „Mnogo vrednega je hotel dati predvsem trem pokrajinam: Prekmurju, Porabju in delu Štajerske, ki jo lahko poimenujemo kar Ptuj z okolico. Svoje široko znanje, razgledanost in modrost je poklanjal mladim v šolskih klopeh s predavanji in dobro besedo, vsem drugim pa z nasvetom in zapisano besedo,“ je ob tretjem Košičevem tednu v KS Bogojina zapisal Jože Vugrinec.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300