Ptuj: Vrata odpira 18. festival Art Stays
Kultura
Tipografija

Danes, v četrtek, se bo v dominikanskem samostanu z avdio performansom Klopotec Orkestra belgijskega umetnika Hansa Beckersa, odprtjem treh razstav mednarodnih umetnikov na ptujskem gradu ter velike prostorske postavitve in glasbenega eksperimenta Dream Machine (Sanjski stroj) švicarskega umetnika Robina Meierja v Salonu umetnosti pričel otvoritveni vikend 18. festivala Art Stays, ki bo potekal pod naslovom No more silence. V večernih urah pa bo zaživel oder na Slovenskem trgu s koncertom glasbenice Sare Korošec, ki bo ob tej priložnosti predstavila svoj novi album Povezava in življenje na daljavo.

Letošnji festival je nadaljevanje preteklih festivalov pod imeni Prihodnost, Krhkost in Naravnost. Doslej je gostil že več kot 900 ustvarjalcev, med njimi mnoga znana imena. Vsi ti umetniki skupaj s festivalom nenehno krepijo vlogo Ptuja, najstarejšega slovenskega mesta, kot križišča umetnosti in kulture. Kot poudarja Jernej Forbici, je festival v tem času postal referenčni dogodek za številne mednarodne galerije, muzeje in umetnike.

Dogajanje 18. festivala bo potekalo na lokacijah na Ptuju, pa tudi v Kidričevem in Majšperku, ki vsako leto gostita spremljevalne multimedijske ali prostorsko specifične projekte. Aktualno vodilo festivala (Brez tišine) je hkrati opozorilo, saj ponuja kritičen, na trenutke dramatično-ironičen pristop do časa, v katerem živimo. Glavna razstava bo gostovala v Galeriji mesta Ptuj, tej se pridružuje še sedem razstav, vsaka od njih pa ponuja različne ideje za dialog med razčlenjenimi perspektivami sveta umetnosti. Na letošnjih festivalskih dogodkih bomo skupaj spoznali in se naučili, kako zvok povezuje kulturo, tradicijo in sodobno umetnost, sta povedala direktorja festivala Jernej Forbici in Marika Vicari.

 

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300