Ptujski bibliobus: Odrasli v času korone beremo več
Kultura
Tipografija

Poletni čas, ko bibliobusa oz. potujoče knjižnice ni na podravskih cestah, knjižničarji izkoristijo za pregled poslovanja v prvi polovici leta. Kljub epidemiji koronavirusa in dejstvu, da zaradi tega kar dva meseca niso razvažali knjig, so presegli število opravljenih izposoj v lanskem letu. Opažajo pa, da so se trendi precej spremenili: izposojenih je bilo manj otroških in bistveno več knjig za odrasle.

Po dveh mesecih premora zaradi koronavirusa se je 11. maja na ceste ponovno vrnil bibliobus. Spremenjene razmere so močno vplivale na njihovo delo. Sprejeti so morali nekatere ukrepe za varovanje zdravja zaposlenih in uporabnikov. Med drugim so ustvarili dve ločeni poti: na enem mestu bralci knjige vračajo, na drugem jih knjižničarji izposojajo. Da bi se izognili širjenju virusa, knjige po vrnitvi dajo v poseben prostor, karanteno – sprva za sedem, sedaj za tri dni.

„Teden dni prej smo vse naše člane povabili, naj nas obvestijo, katere knjige želijo, in tako smo jih v skladišču že pripravili in rezervirali. Bralce so ob prihodu na postajališče že čakale v vrečke zložene želene knjige. Tistim, ki tega niso storili, pa smo po njihovi želji zbrali gradivo iz bibliobusa,“ nam je pojasnila Tjaša Mrgole Jukič, vodja potujoče knjižnice, ki deluje v sklopu Knjižnice Ivana Potrča Ptuj in vozi po Spodnjem Podravju.

Kot ugotavlja, se je rezervacija knjig obnesla bolje, ko so pričakovali, saj so kmalu bili zasuti z vrečkami oziroma paketi gradiva. „Veliko dela je imel tudi kolega Luka Gajšek, ki je v skladišču knjižnice pripravljal gradivo. Čeprav sva sprva šla na teren malce zaskrbljena, kako bo, sva takoj spoznala, da so nas bralci pogrešali še bolj kot po navadi, saj so ostajali doma in imeli več časa za branje. Izposojene knjige so bile prebrane, novih pa ni bilo. Čez čas, ko ukrepi niso bili več tako strogi, sva s kolegom hkrati sprejela po dva bralca na bibliobus,“ še pravi Mrgole Jukičeva.

Manj otroških, pa več knjig za odrasle

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300