Sara Korošec: Glasba raziskovanja, poslušanja, povezovanja ...
Kultura
Tipografija

Sara Korošec, glasbenica in ekonomistka z Gorce, kjer sedaj živi, je na letošnjem 18. festivalu sodobne umetnosti Art Stay predstavila svoj najnovejši album z naslovom Povezava in življenje na daljavo, 2020. Izšel je po dobrih dveh letih od izdaje prejšnjega albuma Pol dan in pol noč.

„Album je plod dvoletnega preživljanja časa v samoti, raziskovanja novih poti in zapuščenih hiš po Halozah, intenzivnega poslušanja narave, spominjanja in pozabe ter premišljevanja o poziciji v družbi in povezanosti z ljudmi, še posebej v novih usmeritvah in tehnologijah združevanja,“ je avtorica povzela njegovo vsebino.

Sara je z glasbo povezana oz. živi z njo že od osnovne šole. Veliko je k temu, da se je pričela ukvarjati z njo, pripomogel učitelj Jaka Feguš. Obiskovala je glasbeno šolo, nekaj časa je pela tudi pri vokalni skupini Cantilena. Ko se je razšla s prvim fantom, se je morala na neki način čustveno izpovedati. Glasba ji je to omogočila.

„Žanrsko se nočem opredeljevati. Že večkrat sem dejala, da je moja glasba v resnici neke vrste pop. Vedno pogosteje se poslužujem tudi eksperimentalnosti, tako da gre za kombinacijo obojega. Uporabljam elektroniko, akustiko, pojem, dodajam poezijo, vključujem terenske posnetke. Lahko bi rekla, da se preizkušam na vseh teh področjih in to povezujem v skladbe. Nadvse rada pa se ukvarjam s kompozicijo. Na 18. festivalu sodobne umetnosti Art Stays sem se predstavila s svojim četrtim albumom z naslovom Povezava in življenje na daljavo. V bistvu je plod življenja, ki sem ga živela zadnji dve, tri leta, ko sem začela manj hoditi v Ljubljano, kjer sem veliko delala na Radiu Študent, obiskovala koncerte, ko sem bila vpeta v neko sceno in kjer sem veliko lažje prišla do glasbenikov, pa tudi do nastopov. Obstala sem v Halozah, v tem času sem zaznala, da je na tem območju veliko samote in kako pomembne so takšne ali drugačne povezave,“ je Sara povedala o svoji glasbi in novem albumu, s katerim je podoživela življenje Haloz, ki se kulturno spreminjajo in pomlajujejo s tem, ko so se na to območje pričeli priseljevati mladi, ki poseljujejo prazne hiše in parcele.

Ko sem na dnu, se usedem za klavir in zaigram

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300