Ptuj: Prvi roman Zorana Predina Mongolske pege
Kultura
Tipografija

Kantavtor in šansonjer Zoran Predin je tudi Ptujčanom predstavil svoj prvi roman z naslovom Mongolske pege.

V mestnem gledališču Ptuj se je z njim pogovarjal odgovorni urednik Litere Orlando Uršič, pri kateri je roman tudi izšel. Sicer pa sta se v voditeljski vlogi izmenjevala. Če je kdo pričakoval, da bo prišel na predstavitev s kitaro, se je hudirjevo zmotil, saj Predin svojega pisateljevanja ne meša z glasbo. Kot pravi, gre za strogo ločeni področji.

Do izida prvega romana Mongolske pege se je Predin podpisal pod dve knjigi raznovrstnih krajših besedil. Tisti, ki so roman že prebrali, imajo o njem same pohvalne besede, gre za dobro zgodbo, ki jo moraš prebrati na en mah, tako te prevzame. Zahteva pa aktivnega bralca. Predin je prepričan, da se bo število bralcev knjig v nekem obdobju ponovno povečalo, kot se je povrnila vinilna plošča, ki je po 50 letih premagala zgoščenke.

Orlando Uršič je ob predstavitvi knjige povedal, da v današnji knjižni produkciji ni zasledil take strukture in načina pisanja, kot ga ima Predinov roman. Gre za večplastni roman in dve časovni perspektivi. V bistvu ga sestavljata dve zgodbi, ena se plete v času med turškimi vpadi v 16. stoletju do protestantizma, druga pa v sodobnosti, v povojnih desetletjih pa vse do danes, ko je tudi malo težek čas. Odseva naše rane, strahove, negotovosti, v sebi pa nosi tudi sočutje do svojih likov, humanizem na splošno v smislu, da se avtor ni postavil v vlogo pametovalca, četudi je Zoran Predin neusmiljen kritik. Skozi dobrodušni humor, gogoljanski humor samo odpira neka vrata, nasmeje v smrtno resnih stvareh, ki so v nas samih.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300