Ptuj: Umetnice v Sončnem parku
Kultura
Tipografija

V Sončnem parku je 18. septembra potekal multimedijski dogodek ptujskih umetnic: Maje Butolen Zorko, Tjaše Čuš in Sare Korošec. S svojimi umetniškimi deli so opozorile na pogosto prezrto ustvarjanje ženk, hkrati pa tudi spodbudile k večjemu oz. kakovostnejšemu sobivanju mesta, ljudi, kulture in narave.

V odmiku od budnosti se je avtorica multimedijske instalacije Oneiroi Maja Butolen Zorko dotaknila uganke sna, skozi vizualne in zvočne podobe je rekonstruirala svoje sanje. Tjaša Čuš je z instalacijo Igrače vsakdanje stvari in etnološke predmete pretvorila v vizualne pripovedi, ki govorijo o življenju, minljivosti, socialnih temah, ženski iznajdljivosti itd. Prav tako je poudarila okoljevarstvo in ponovno uporabo, saj so bili interpretirani predmeti last njene babice. Sara Korošec je ustvarila zvočno poetično podlago za instalacijo Igrače, z vokalnimi nasnemanji, ki izhajajo iz zborovske tradicije njenega kraja. „Moj glas je igrača te pesmi, vsi smo igrače preteklosti,“ je poudarila. V svetu, kjer vlada hiperprodukcija zvoka in glasbe, pozabljamo na to, da moramo, če želimo, da nas kdo sliši in posluša, najprej sami prisluhniti ter prepustiti zvočni prostor drugemu; ustvarjati vzajemno.

Multimedijski dogodek, ki ga je organizirala Sara Korošec iz KUD Fürstova hiša, je popestril tudi Primož Vidovič. Tehnika je bila v rokah Narmeja Gragerja Lutariča, plakat je izdelala Tjaša Čuš, s sredstvi pa je pomagala tudi MO Ptuj.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300