Ministrstvo za kulturo: »Ptuj ne potrebuje grajskih prenočišč«
Kultura
Tipografija

V Sloveniji je kar precej zgledno prenovljenih in urejenih gradov in drugih objektov, kjer je mogoče prenočevanje v samem objektu; npr. v državnem Brdu pri Kranju, gradu Strmol pri Cerkljah, Vili Bled, Vipolžah. V hotelske objekte je preurejenih več gradov: Mokrice, Otočec in Strmol v Rogatcu. Priključili so se jim tudi v občini Kozje, kjer so v gradu Podsreda, ki je sicer kulturni spomenik lokalnega pomena, uredili sobe in apartmaje. Na Ptuju pa se morebitni preureditvi vsaj kakšnega dela grajskega kompleksa v turistične nočitvene zmogljivosti očitno ni nadejati.

V okviru grajskega kompleksa so stanovalci sicer nastanjeni na treh lokacijah, v južnem okroglem in pravokotnem stolpu ter na Raičevi 7. »Cilj je, da ti objekti dobijo drugo namembnost in vsebino, morda se tudi kakšen prostor nameni za rezidenčna stanovanja za umetnike ipd. Glede na dinamiko in dejstvo, da ministrstvo za kulturo kot lastnik nima za najnujnejše investicije in vzdrževalna dela, je težko karkoli napovedati. Poleg tega imajo sedanji stanoavalci neprofitne pogodbe za nedoločen čas. S problematiko sta Mestna občina Ptuj in ministrstvo za kulturo seznanjena,“ na vprašanje o možnostih za ureditev turističnih prenočišč na območju ptujskega gradu odgovarja direktor PMPO Aleksander Lorenčič.

Ptujski grad nima prostora niti za razstave lastnih dragocenosti

Osnovna usmeritev, ko gre za takšne in podobne projekte, je, da naj obstoječe ali nove namembnosti kulturnih spomenikov omogočajo ohranjanje spomeniških lastnosti in dostop javnosti do dediščine ob upoštevanju pravic lastnikov, pa na to vprašanje odgovarjajo v Ministrstvu za kulturo. „Enega samega vzorca ni. Za vsako hišo, dvorec, nekdanji grad se vsebine preverjajo sproti. Konservatorji tudi pri umeščanju turističnih vsebin preverjajo njihovo utemeljenost v samem objektu ali sklopu objektov in v neposredni okolici. Ptujski grad je s svojimi nizi prostorov, delno z originalno opremo in z zunanjimi arkadnimi hodniki, izvrstno prilagojen muzejski ter drugim kulturnim namembnostim, koncertom, okroglim mizam, simpozijem. Polni grajski depoji potrjujejo, da je objekt celo premajhen za razstavo številnih dragocenih predmetov dediščine. Upravljavci skušajo obstoječe vsebine dopolnjevati z gostinsko ponudbo, vključno z inovativnimi vinskimi degustacijami,“ izpostavljajo v kulturnem ministrstvu in dodajajo, da prenočišča v samem objektu gradu niso potrebna, ker so kakovostni hoteli in druge prenočitvene možnosti nekaj korakov od gradu. Mesto z neposredno okolico ima tudi šest hotelov.

Država denarja za prenove nima, zainteresiranih investitorjev pa ni

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300