Teater rovk – nova zgodba ptujskega gledališča: Krik pod rdečo masko
Kultura
Tipografija

V času, ki ni najbolj naklonjen kulturi in kulturnim ustvarjalcem, je nastalo avtorsko delo, interaktivna predstava luči in teme Krik pod rdečo masko mlade Ptujčanke, režiserke Nike Šoštarič, ki se prepleta s poezijo Edgarja Allana Poea.

Rovi pod ptujskim gradom so, odkar jih je odkril Samo M. Strelec, postali izjemna ptujska kulturna kulisa, ki kar kličejo po novih vsebinah z novim rodom kulturnikov. Tako so doživeli tudi krstno gledališko predstavo novega ptujskega gledališča Teatra rovk.

Mlada režiserka in strastna kulturna ustvarjalka Nika Šoštarič je trenutno študentka slavistike in filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, sicer pa je njena največja želja, da bi se ji uspelo vpisati na AGRFT, na študij režije in dramaturgije. V prvem poskusu ji ni uspelo, zato bo čez leto dni ponovno poskusila.

„Ukvarjam se s snemanjem filmov oz. režijo in pisanjem. S prijateljem sva poleti nameravala snemati film v okolici Ptuja, gradu Turnišče. Proti koncu julija sem videla, da so ponovno odprli rove pod ptujskim gradom. Želela sem videti, ali bi lahko v njih posneli tudi kakšen dober kader za film. Že ko sem vstopila vanje in so prižgali lučke, sem takoj dobila idejo, da bi bilo zelo inovativno imeti predstavo v takšnem okolju, kjer se ljudje sprehajajo z lučkami in tako opazujejo gledališko dogajanje. Ovir za uporabo rovov za predstavo ni bilo, ideja je bila dobro sprejeta. Najprej sem želela poiskati že napisan primeren tekst za to okolje. Nisem ga našla, zato sem se odločila, da bom napisala nekaj svojega. Ugotovila sem, da Edgar Allan Poe ni pisal samo kratkih zgodb o nekih mističnih zadevah, ampak je dejansko pisal tudi poezijo. V svojo zgodbo s svojimi dialogi sem dodala njegovo poezijo,« je v uvodu povedala mlada ustvarjalka Nika.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300