Marija Hernja Masten: Arhivistika je poslanstvo, ki se nikoli ne konča
Kultura
Tipografija

V Mestni hiši v Ljubljani so v petek podelili Aškerčevo nagrado in priznanja za obdobje 2019–2020, ki jih Arhivsko društvo Slovenije namenja dosežkom na področju arhivistike in popularizacije arhivske dejavnosti. Aškerčevo nagrado za življenjsko delo na področju varovanja in ohranjanja slovenske arhivske dediščine ter njene popularizacije je prejela Ptujčanka Marija Hernja Masten, ki je 40 let delala v Zgodovinskem arhivu Ptuj, kjer se je kot arhivistka od leta 1971 do 2011 posvetila urejanju, sprejemanju in vsem drugim postopkom, ki se nanašajo na arhivsko gradivo, kot pomembnemu dejavniku za prepoznavnost naše preteklosti.

Na to, da ji je cela arhivska stroka pritrdila, da je to, kar je delala in počela, delala dobro, v duhu tistega, za kar je bila nagrajena, za varovanje arhivske kulturne dediščine, ki je neprecenljiva, je Marija Hernja Masten zelo ponosna. „Ko si enkrat po duši arhivar, to tudi ostaneš,“ poudarja.

Ko je začela delati kot arhivistka, so ljudje delo arhivarjev pogosto zamenjevali z muzejskim delom. Na Ptuju pa še toliko bolj, ker sta imeli obe ustanovi tudi sedež na istem naslovu, v dominikanskem samostanu. Ljudje preprosto niso ločili, kaj je arhiv in kaj je muzej. Podobno je bilo tudi pri medijih, ki v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja delu arhivov niso posvečali skoraj nobene pozornosti. Z znanjem in zavzetostjo za stroko, z izvedbo nekaterih aktivnosti, kot so obiski šol, ponujanje programov, organizacija razstav, pisanje, pogovori v javnosti, se je po njeni zaslugi počasi tudi v širši javnosti začelo spreminjati zavedanje o pomenu dela arhivov za družbo in njen razvoj sploh, kot tudi posameznika. Tako je sodelovala tudi v projektnih skupinah, ki so urejale standarde na področju vodenja evidenc, popisovanja, dela z ustvarjalci, arhivske zakonodaje.

Arhivi – pomembno stičišče preteklosti in sedanjosti

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300