Zavrh - fenomen pri ohranjanju spomina na generala Maistra
Kultura
Tipografija

Od leta 1985 so v Zavrhu potekale Maistrove prireditve. Tudi v 35. letu so se nanje pripravljali. Če ne bi bilo koronakrize, bi se zbrali vsi, ki so tako ali drugače prispevali k ohranjanju Zavrha in Maistrovega sporočila. Na srečo pa so začeli pripravljati zbornik z naslovom Obrazi Zavrha, ki je te dni že izšel in ki v sliki in besedi predstavlja dogajanje skozi vseh 35 let.

»V začetnem obdobju so imele Maistrove prireditve predvsem spominski in družabni značaj. S prihodom zgodovinarja, novinarja in publicista Marjana Toša pa je nastal nov strokovni koncept prireditev, kar je omogočilo poleg Maistra spoznati še mnoge njegove soborce, sodobnike in podpornike,« je povedal pobudnik Maistrovih dnevov v Zavrhu prof. Aleš Arih.

Župan občine Lenart Janez Kramberger je v prispevku Moje misli in spomini zapisal, da je Rudolf Maister Vojanov s svojimi dejanji presegel čas in delitve, ki so za slovenski narod in družbo značilne od preteklih stoletij do danes. Po njegovem mnenju je Maister ena redkih osebnosti v novejši slovenski zgodovini, ki je ljudi, narod in državo združeval, povezoval, pozival k sodelovanju in enotnosti. Ne le kot vojskovodja, ampak kot velik duh, humanist, umetnik in intelektualec.

Publikacija je namenjena vsem obiskovalcem Zavrha, ki jih zanimajo izvirne podobe nastajanja tega „Maistrovega svetišča“ v Slovenskih goricah, in vsem, ki so to svetišče gradili in bi radi spomine nanj trajno hranili tudi za svoje naslednike. „Zavrh je resnični fenomen pri ohranjanju spomina na generala Maistra, njegove soborce in sodobnike. Na Zavrhu se je „odzvalo“ ljudstvo in začelo izkazovati dolžno spoštovanje „našemu generalu«. Spomenike po navadi postavlja politika oz. aktualna oblast, v Zavrhu pa je to nastalo spontano. V tem pogledu je Zavrh izjema,“ je ob izidu knjige povedal Arih. Poudarja, da je obdobje 35 let, ki jih je posvetil Maistru in njegovim soborcem, najpomembnejši del njegove strokovne poti.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300