Koledar PMPO: Dvanajst „okroglih“ pogledov na mesto in grad
Kultura
Tipografija

Koledar PMPO za leto 2021 prinaša poglede na grad in mesto z vseh strani, kot so jih videle oči fotografov poznega 19. in prve polovice 20. stoletja. V koledar nas popelje zimski posnetek Ptuja iz leta 1929, ko je bila Drava zamrznjena in ki je zapisano kot leto ene najhujših zim. Novi muzejski koledar je izšel v nakladi 300 izvodov. Oblikoval ga je Dušan Pogačar.

Najstarejši upodobitvi Ptuja iz leta 1681 predstavljata Ptuj v pogledu z južne strani, ki je pozneje, v 18. in 19. stoletju, povsem prevladala. S pojavom fotografije kot novega medija pa so vedno pogostejši tudi pogledi na grad in mesto s severa, vzhoda in zahoda, pravi Branko Vnuk, muzejski svetovalec, ki je koledar uredil in ga tudi opremil z uvodnim besedilom ter izbral slikovno gradivo iz fototeke Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož (PMPO).

PMPO že nekaj zadnjih let izdaja koledarje z motivi iz muzejskih zbirk, umetnostne zgodovine, arheologije, etnologije (lani kurent), z izbrano motiviko, predstavljeno na presežen način, s poudarki detajlov. Za leto 2021 so jo kar nekaj časa izbirali. Prvotna ideja je bila, da bi predstavili gradove, v katerih muzej gostuje: Ptuj, Veliko Nedeljo in Ormož. Na koncu so se odločili za ptujski grad, ki je tudi najbolj „fotogeničen“, hkrati pa je to tudi matični grad muzeja.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300