Praznično glasbeno potovanje mladih glasbenikov
Kultura
Tipografija

V tem napornem šolskem letu 2020/21 tudi v glasbenih šolah komaj čakajo vrnitev v šolo. Učitelji so na daljavo v neprestanem učnem procesu, ko osvajajo vse, kar ponuja tehnologija. Skupaj z učenci se trudijo, da bi tudi v izjemnih razmerah, povezanih s številnimi izzivi, osvojili čim več glasbenega znanja, da ga bodo, tako vsaj upajo, lahko že v kratkem predstavili na koncertih v živo.

„Težko je z učenci 1. razreda, ki spoznavajo držo instrumentov, telesa, prstkov, uporabo prepone, a uspešno delajo tudi 6-letniki. Ponosni smo na odlične ure nauka o glasbi in solfeggia, ki razvijata slušne elemente in tudi telesno doživljanje glasbe preko taktiranja in gibanja ob petju; tudi na daljavo. Starši so zelo zadovoljni z urami. Ker je cilj vsakega igranja nastopanje, vztrajamo pri izvajanju nastopov po učnem načrtu. S posnetki smo že novembra izvedli drugi javni nastop, v decembru pa še tretjega s 60 točkami, ki so si jih gledalci lahko ogledali in jim prisluhnili v toplem kotičku doma ob čaju. V decembru smo počastili 250. obletnico rojstva glasbenega genija L. van Beethovna, nastop je v celoti predvajala SipTv, do 24. pa so se zvrstili praznični razredni nastopi in 24. decembra tudi božično darilo – posnetki komornih skupin vseh bratov in sester na naši šoli. Učenci in starši se zares potrudijo pri ustvarjanju posnetkov, tudi na daljavo poskušamo razvijati vse glasbene prvine v največji možni meri. Ne želimo, da nam eno šolsko leto odpihne brez občutenja globin glasbe, le s plavanjem v plitvini,“ je povedala ravnateljica Zasebne glasbene šole v samostanu sv. Petra in Pavla Ptuj Lija Frajnkovič.

Nekaj posebnega pa so bili decembrski spletni koncerti glasbenih šol 2020, ki so potekali od 14. do 23. decembra, šole pa so jih pripravile v soorganizaciji Zavoda RS za šolstvo, Zveze slovenskih glasbenih šol, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Arnesa.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300