Art Stays 2021: „Letos se bomo ukvarjali s konceptom funkcionalnosti“
Kultura
Tipografija

Structura je naslov letošnjega, 19. festivala sodobne umetnosti Art Stays. Predstavili bodo več tematskih sklopov, v okviru katerih bomo strukturo razumeli kot obliko, odnos, povezavo in jo nadgradili s kreativnostjo, je povedal umetniški vodja festivala Jernej Forbici. Otvoritveni festivalski vikend bo med 8. in 11. julijem. Razstave bodo odprte do 18. septembra, spremljevalni program pa bo potekal skozi vse poletje. S to novostjo želijo skozi vse poletje opozarjati na festivalske razstave, ki so najpomembnejši del festivala sodobne umetnosti Art Stays. Zagotovo pa bo tudi ta novost pomembno prispevala k večjemu mestnemu utripu in v mesto privabila še več umetnosti željnih domačih in tujih obiskovalcev.

„Ukvarjali se bomo s konceptom funkcionalnosti, razstave pa bodo posvečene novim raziskovanjem na področju sodobne vizualne umetnosti, arhitekture ter iskanja geografskih, fizičnih in človeških povezav,“ je Jernej Forbici še dodatno pojasnil vsebino 19. festivala, ki bo nagovarjala obiskovalce iz Slovenije in tujine. Priprave na festival za zdaj potekajo po načrtu. Izbor umetnikov za letošnji festival je praktično končan, program pa so že tudi dodali na Ministrstvo za kulturo. Povabili so umetnike iz Avstrije, Italije, Nemčije, Francije, Portugalske, Azerbajdžana, Gruzije, Izraela, ZDA, Maroka, Argentine in Japonske. Precejšen del razstavnega programa vključuje tudi slovenske umetnike, od mladih do starejših. Prav posebej pa bodo po besedah Jerneja Forbicija izpostavili tudi starejši ciklus domačega umetnika Dušana Fišerja pod naslovom Mentalna struktura prostora iz leta 2006.

„Spremljamo načrte različnih držav po Evropi in drugod ter upamo, da bo julija svet toliko sproščen, da bo izvedba možna. Tematsko se držimo štiriletnega načrta izvedbe, smo pa rahlo priredili koncept, da bo izvedba možna tudi v primeru določenih omejitev, predvsem kar se tiče umetnikov z drugih kontinentov. Otvoritveni vikend festivala je načrtovan med 8. in 11. julijem, razstave in spremljevalni dogodki pa naj bi trajali vse do 18. septembra,“ pa je o izvedbi festivala v okviru morebitnih omejevalnih ukrepov povedal Forbici.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300