Velika Nedelja: Izjemno bogastvo ljudskega rezbarstva
Kultura
Tipografija

V Grajski pristavi Ormož je od 1. februarja na ogled vitrina meseca februarja, v okviru katere bodo muzejski obiskovalci lahko občudovali starinsko izrezljano hišno kapelico s kipoma Srca Jezusovega in Marije. Na ogled bo do 1. marca v odpiralnem času muzeja.

V letu 2020 je muzej etnološko zbirko v gradu pri Veliki Nedelji obogatil s številnimi predmeti oz. novimi pridobitvami, ki so jih dobili v dar. Tako so se zahvalili tudi Jelki Kelemina iz Obreža za donacijo starinske prenosne hišne kapelice, ki bo prav tako bogatila velikonedeljsko etnološko zbirko.

Kustodinja etnologinja Nevenka Korpič v zloženki, ki spremlja vitrino meseca februarja, seznanja, da je širše ormoško območje bogato z lesenimi hišnimi kapelicami, ki izhajajo iz prve polovice 20. stoletja. Gre za enkratne izdelke ljudskih rezbarjev, ki so v tem času izdelovali različne uporabne in okrasne predmete iz leta, tudi hišne kapelice in kotne oltarčke. „Oboji so bili razširjena oblika kotne ureditve bohkovega (bogovega) kota na vidnem mestu nad mizo, skupaj z razpelom, nabožnimi slikami, s kipci in z raznim dodatnim okrasjem, npr. vezeninami, rožami iz papirja, podobicami. Izdelanih in ohranjenih je bilo več takšnih prenosnih lesenih kapelic in oltarčkov v značilnem slogu in tehniki izdelave,“ predstavi Korpičeva bogastvo ljudskega rezbarstva na širšem Ormoškem.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300