Ptuj: Življenje in delo prežeto z ljubiteljsko kulturo
Kultura
Tipografija

V Narodnem domu na Ptuju so ob letošnjem kulturnem prazniku podelili priznanji ZKD. Gre za tradicionalno podelitev priznanj in plaket zaslužnim delavcem in društvom na področju ljubiteljske kulture. Podpredsednik ZKD Ptuj Jure Meško je priznanje podelil Inge Weigl, plaketo pa Francu Kuharju. Ob čestitkah jima je zaželel še veliko plodnih in ustvarjalnih let na področju ljubiteljske kulture in življenja sploh.

Inge Weigl, upokojeno višjo medicinsko sestro, ki je že celo življenje izredno dejavna na področju ljubiteljske kulture in ohranjanju kulturne dediščine, je priznanje ZKD Ptuj zelo presenetilo, hkrati pa je zelo počaščena, da ga je prejela. V šolskih zborih je začela peti že zelo zgodaj. Igrala je tudi harmoniko, končala je nižjo glasbeno šolo. Zadnja leta poje v pevskem zboru Društva prijateljev Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož. Že 18 let je tudi aktivna plesalka plesne skupine Pellegrina Društva Cesarsko-kraljevi Ptuj. Pred tem je plesala v FD v Ljubljani. Sodeluje s plesnimi skupinami iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Aktivno je vpeta tudi v delovanje TD Ptuj, zlasti še v okviru projekta Prangerijada, in Društvu za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj. Ljubiteljsko kulturo in poslanstvo širi tudi v upokojenskih vrstah. Prepoznavno pa je tudi njeno prostovoljno delo z upokojenci, v društvu prizadetih po kapi, v društvu za zaščito živali Maribor in v društvu Maistrovih borcev. Skratka, glasba, petje, ples in prostovoljno delo na številnih področjih so osmislili življenje in delo Inge Weigl.

Za plaketo ZKD Ptuj se je zahvalil tudi Franc Kuhar, predsednik KD Budina-Brstje in predsednik MoPZ Jezero, sicer pobudnik ustanovitve kulturnega društva in moškega pevskega zbora.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300