13. Ex-tempore Ptuj: Pustu se je poklonilo več kot 130 umetnikov
Kultura
Tipografija

Mednarodna likovna nagrada Ex-tempore Ptuj karneval je največji likovni dogodek, ki poteka v okviru največje pustne prireditve v Sloveniji in v tem delu Evrope. Doslej je ekstempore v letih 2003, 2004 in nato od leta 2011 do 2020 na Ptuj privabil več kot 1000 likovnikov iz Slovenije, Italije, Avstrije, Nemčije, Romunije, Hrvaške in nekaterih drugih držav. Kljub korona času so se v Kulturno- umetniškem društvu Art Stays, MO Ptuj in JZ za turizem Ptuj odločili, da jo bodo izvedli tudi letos, a v spletni obliki.

Odprtje in svečana razglasitev letošnjih zmagovalcev je potekala 12. februarja na spletnem portalu www.artstays.si. Po prenehanju korona ukrepov bodo dela letošnjih finalistov razstavili v galeriji Magistrat v Mestni hiši na Ptuju.

Prijavilo se je 130 umetnikov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Madžarske in Japonske, ki so se potegovali zagrand prix MO Ptuj v vrednosti 1.000 evrov, dve odkupni nagradi MO Ptuj v višini 550 evrov in nagrado za najizvirnejšega kurenta. Podelili so tudi priznanja strokovne žirije in druge nagrade. Pripravljena je tudi nagrada občinstva; izbira bo po socialnih omrežjih stekla v prihodnjem tednu. V okviru 13. mednarodnega ekstempora so udeleženci ustvarjali na temo karnevala, kurenta, pustnih mas, pomladi in tudi v prosti temi.

Mednarodna strokovna žirija, ki so jo sestavljali: akademski slikar Aleksij Kobal, galeristka Sofia Macchi, akademska slikarka in kustosinja Marika Vicari, novinarka kulturne redakcije Petra Zemljič, akademski slikar in profesor Igor Molin, umetnostna zgodovinarka in kustosinja Doroteja Kotnik ter galerist galerij Fovi in Art Stays Vladimir Forbici, je po 24-urnem spletnem zasedanju soglasno izbrala letošnje nagrajence.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300