Na Ptuju danes zaključek 20. dnevov poezije in vina
Kultura
Tipografija

Z velikim pesniškim branjem na Vrazovem trgu se bodo drevi sklenili 20. dnevi poezije in vina. Brali bodo Ko Un, Veno Taufer, Fiston Mwanza Mujila, Gloria Gervitz in Maurizio Mattiuzza, razglasili pa bodo tudi najboljše verze, nastale v sklopu natečaja Oddih v verzih. Festival letos gosti 20 pesnikov, skupno pa bo ponudil več kot 60 dogodkov.

Vodja festivala Aleš Šteger je pred časom povedal, da so Dnevi poezije in vina "iz kaotičnega druženja pesnikov med vinskimi griči prerasli v mednarodni festival in eno od osrednjih evropskih pesniških manifestacij". Na Ptuju so se od srede družila priznana pesniška imena, poezijo pa je zaokrožala degustacija lokalnih vinarjev.

Častni gostje 20. festivala so eden najbolj priznanih korejskih pesnikov Ko Un, ameriški pesnik srbskega rodu Charles Simic, makedonski pesnik Vlado Urošević in slovenski klasik Veno Taufer.

Zaključni dan festivala uvaja pogovor s Ko Unom v vinskem hramu Ptujske kleti. Sledila bodo številna pesniška branja. Brali bodo norveški pesnik Sigbjorn Skaden, italijanski in furlanski pesnik Maurizio Mattiuzza ter švedska avtorica Ida Linde. Na programu bosta tudi predstavitev izbora sodobne poezije v nizozemskem jeziku ter branje poezije ptujskih pesnikov.

Ob 18. uri bodo na Janškem vrhu brali Tibor Hrs Pandur, flamska pesnica in romanopiska Els Moors ter grški pesnik Anastassis Vistonitis.

Večerno dogajanje bo uvedla degustacija vin ob brezplačnih palačinkah, vrhunec pa bo veliko pesniško vranje na Vrazovem trgu. Pesniško in vinsko dogajanje bo zaokrožil koncert glasbenice Neishe.

Sta

Foto: discoverptuj.eu

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300