Ptuj: Po razstavi Arjana Pregla še katalog Na platnu
Kultura
Tipografija

Ob koncu razstave Iz srca rojena umetnost vizualnega umetnika Arjana Pregla v Galeriji mesta Ptuj so predstavili še katalog o umetniku z naslovom Arjan Pregl Na platnu. Na tiskovni konferenci so sodelovali: Dušan Fišer, vodja Galerije mesta Ptuj, Maja Antončič, kustosinja Likovnega salona Centra sodobnih umetnosti Celje, in umetnik Arjan Pregl. Rdeča nit je otroško slikarstvo, ki ga na različne načine transformira, oblikuje in nato vrne v svoj umetniški kredo, je povedal Dušan Fišer.

Katalog predstavlja zbir njegovih del v zadnjih treh letih, predstavlja zaključeno celoto, ki je bila na ogled v Galeriji mesta Ptuj. Le-ta je odziv v dveh vidikih, umetniškem in človeškem, na vse, kar se dogaja v prostoru okrog njega ter vodi v neko aktualno razmišljanje. Katalog sestavljajo zapisi, ki poskušajo analizirati njegovo delo skozi različne medije, ki občinstvo, ljudi nagovarja na različnih nivojih, je izpostavil Fišer.

Razstava Iz srca rojena umetnost v Galeriji mesta Ptuj je združila več ciklov in ima zanimiv razvoj. Začelo se je s ciklom Karneval v Moderni galeriji Ljubljana, ki je sprožil sovražen odziv na družabnih omrežjih, kjer je Arjan Pregl zelo aktiven. Z njim je izpostavil atribute, ki so na nek način sporočilni, angažirani. V času nastajanja cikla Karnevala je bral knjigo Mihaila Bahtina o karnevalski kulturi srednjega veka, ki jo je mogoče povezati tudi s kurenti. Za avtorja je bilo predvsem fascinantno to, ker se mu je v nekem trenutku zdelo, kot da gre za današnji čas, ko gre za svobodo govora, za politično aktivacijo ljudi, ko prihajajo do izraza ljudje, ki prej niso mogli priti do izraza, kjer do oblasti prihajajo ljudje, ki še pred nekaj desetletji tega ne bi mogli ipd.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300