Koledarji vina, umetnosti in družabnosti
Kultura
Tipografija

V Miheličevi galeriji na Ptuju so 18. marca odprli razstavo Čas med vinom, umetnostjo in družabnostjo Kogledarji Kogl 2007–2021, ki bo na ogled do 18. aprila. Obiskovalcem jo je predstavila kustodinja galeristka Stanka Gačnik. Gre za posebno razstavo z vrhunskimi umetniki na eni strani in na drugi strani za paleto oblikovalcev, ki so oblikovali prav za posestvo Kogl na različno tematiko. Prvič pa se je tudi zgodilo, da so koledarji predstavljeni zunaj njihovega primarnega okolja.

Zraven printov oz. plakatov koledarjev so v Miheličevi galeriji na ogled tudi nekateri avtorski originali. Predvsem pa razstava govori o družini Cvetko in o njihovem občutku za povezovanje vinske kulture in umetnosti.

„Koledarsko leto se na vinskem posestvu Kogl nad Veliko Nedeljo za razliko od običajnih začne s prvim pomladanskim dnem; na dan pomladnega enakonočja. Posebnost koledarjev Kogl je, da so natisnjeni samo v enem primerku, a ohranjeni za spoštovanje izročila in zavedanje prihodnosti. Zgodba koledarjev Kogl sega v leto 2007, ko je bil izdelan prvi. Od takrat je koledar vsako leto razstavljen na zunanji strani hiše, ob poti, ki vodi v mogočne kletne prostore, kjer je tudi lična prodajalna vin, ki jo je načrtoval, opremil in vdahnil koglsko dušo Franci Cvetko. Ne vabi le k veselemu uživanju vina, ampak nas tiho napeljuje predvsem k razmišljanju. Enkratna zbirka koledarjev Kogl danes zajema 15 edicij po 12 listov številnih slovenskih ustvarjalcev ter predstavlja izbran in neponovljiv nabor ustvarjalnosti več generacij, ki so navdih iskali v vinu, pokrajini in ljudeh s posestva Kogl,“ je povedala postavljavka razstave Stanka Gačnik.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300