Ptuj : Razstava Dušana Kirbiša O izvoru podob
Kultura
Tipografija

Vizualni umetnik Dušan Kirbiš, ki so ga Ptujčani na nek način posvojili, saj je osnovno šolo in gimnazijo končal na Ptuju, se je odzval povabilu Galerije mesta Ptuj, da bi se v njej predstavil s pregledno razstavo svojega štiridesetletnega ustvarjanja. Četudi je galerija lepa in velika, je bistveno premajhna za solidno, kronološko predstavitev skozi vsa obdobja umetnikove ustvarjalnosti.

Zato se je odločil za drugačno predstavitev, izvzel je nekatera obdobja, ki jih je razdelil v pet vsebinsko ločenih sklopov, kolikor je tudi sob v galeriji. Dela v vsaki sobi so zaključene celote s koncentriranimi predstavitvami teh sklopov. Razstavljena so velikoformatna dela, ki so tudi tako značilna za Kirbiša, ne glede na to, ali so to slike, kipi, instalacije.

V svojem ustvarjanju je Dušan Kirbiš, ki je eden od osrednjih predstavnikov postmodernizma na Slovenskem, del njegovega opusa pa se uvršča v neoekspresionizem, prerasel iz modernih krajin, povezanih z družbeno kritiko, v abstraktne forme z zastavljeno simbiozo vizualnega in verbalnega jezika, izhaja iz zapisov likovne kritike in poznavalcev Kirbiševega ustvarjanja. Vse pogosteje pa se v njegovem likovnem delu pojavljajo ideje o izvoru, vlogi in pomenu umetnosti in avtorja samega. Pomembni pri njegovem ustvarjanju so tudi paralelni svetovi, ki se razgaljajo v zapisanih mislih, prostorskih instalacijah, nizih fotografij. Stalno išče nove izzive, tako v barvi kot drugih materialih. S svojim ustvarjanjem je bistveno zaznamoval likovno umetnost in je velik likovni teoretik.

»Vedno se je lepo vračati v domače okolje«

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300