Zavrč: Med legendami in zgodovino kraja
Kultura
Tipografija

Zadnji mesec dni so v občini Zavrč posvetili zgodovini kraja. V okviru operacije 'Kulturna dediščina za trajnostni razvoj turizma', ki se izvaja v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj, so slovenski strokovnjaki izvedli delavnice za širšo javnost. Prevetrili so vire o završkih legendah in predstavili zanimive izsledke.

Čez območje občine Zavrč so tekom zgodovine potekale pomembne poti raznih ljudstev. Zgodovinski viri in najdbe pričajo o pisanem zbiru kultur ljudi, ki so prečkali območje, se na njem zadrževali in pustili velik pečat. Na prvi delavnici je znana zgodovinarka in arhivistka Marija Hernja Masten spregovorila o razvoju in zgodovini vinogradništva. Poslušalce je na drugi delavnici arheolog Ivan Tušek popeljal v čas Rima v Zavrču. Podrobno je predstavil ostanke rimskega gradbeništva na območju občine, ustavil pa se je tudi pri rimski vojski, ki je potovala in se mudila v Zavrču.

Po daljni, tisočletja oddaljeni preteklosti se je sprehodil arheolog Boris Kavur. S pomočjo slikovnega gradiva je predstavil najdbe, ki pričajo o razgibanem življenju v času starejše zgodovine Zavrča in najnovejša dognanja, ki jih je obdelal skupaj s svojo ekipo.

Na zadnji delavnici, ki je potekala v preteklem tednu, pa se je Hernja Mastenova pomudila v krepko bližnji preteklosti. Predstavila je obdobje turških vpadov, ki je završki konec močno zaznamovalo tako močno, da so učinki vpadov očividni še danes. Tako je tudi samo ime kraja Turški Vrh po prepričanju Hernja Mastenove dediščina iz tega, za Zavrč težkega obdobja.

O turški babici

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300