Ptuj: Večer s Heleno Srnec o Prlekiji in Prlekih
Kultura
Tipografija

V Knjižnici Ivana Potrča Ptuj so svetovni dan knjige in avtorskih pravic počastili z domoznanskim večerom, na katerem je sodelovala pisateljica in pesnica, avtorica knjige Prleška düša, Helena Srnec iz Središča ob Dravi. Z njo se je o Prlekiji in Prlekih pogovarjala Mira Petrovič, vodja domoznanskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj.

Helena Srnec v svoji osebni predstavitvi poudarja, da je kulturna delavka in literarna komparativistka. Njena Prleška düša, s katero se poklanja Prlekiji in njenim literarnim ustvarjalcem, je nastajala dobrih pet let. V delu je zbranih 115 prleških avtorjev, 28 sodobnikov je tudi spisalo refleksijo na temo Prlekija. Drugi sklop dela pa je motivni in tematski, predstavlja prleško pokrajino, življenje Prlekov in Prlečk, odnos do vina, zemlje, šole, izobraževanja, mesta in tujine. Zbrala je tudi vraže, šege in navade. Zadnji razdelek (Otrok v srcu in srce v otroku) pa zajema nekaj basni in pravljic, ki so vezane na Prlekijo in Prleke.

„Fasciniral me je pester nabor teh naših pisanih Prlekov, kot jih rada sama poimenujem, kot tudi ljudje, ki sem jih našla pri tem raziskovanju. Prlekov je veliko, prav je, da so zbrani na enem mestu, v eni knjigi. Tako sedaj nastajajo tudi nekatere druge monografske publikacije, saj me je prevzelo kar nekaj avtorjev, ki se jim želim v prihodnosti posvetiti, da bodo domačini z njimi seznanjeni. Želim nekaj napisati tudi o Antonu Kosiju. Zanimiv je tudi Vekoslav Grmič. S knjigo Prleška düša sem zagotovo tudi prispevala k večji prepoznavnosti prleških avtorjev, saj so bili nekateri po krivici zapostavljeni. Pa če samo pogledamo Martina Kojca, velikega psihologa, ki je še danes zelo znan v Nemčiji, njegova dela še danes izhajajo. V nemškem prevodu bosta kmalu izšli knjigi Prebujajoči se človek in Razsvetljeni človek, za kateri sem tudi napisala spremne besede. Nekaj dela nas sedaj še čaka z nizozemskimi prevodi. Na Nizozemskem je Martin Kojc izdal nekatere aforizme, ki pa še niso bili objavljeni nikjer drugje kot na Nizozemskem,“ svoje literarno ustvarjanje predstavlja Helena Srnec.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300