Na ogled ljudska in kulturna dediščina
Kultura
Tipografija

V Salonu umetnosti je na ogled razstava Kabinet čudes Muzejskega društva Ptuj, ki si jo je mogoče ogledati tudi v spletni različici na spletni strani Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož, kjer si je mogoče ogledati še e-publikacijo razstave. Raznolik in širok nabor predmetov iz prve kulturnozgodovinske zbirke Mestnega Ferkovega muzeja prikazuje zbirateljsko vnemo Franca Ferka in vidnejših članov ptujskega muzejskega društva ter različnih donatorjev od konca 19. stoletja naprej. Muzealije iz kabineta čudes pa prav tako odstirajo zanimive zgodbe njihove provenience pred prihodom v muzej.

Zbirateljska vnema meščanov na Ptuju je privedla k odločitvi, da je treba ohraniti starine in arheološke najdbe ter ustanoviti lokalni muzej, ki bi prezentiral kulturno dediščino Ptuja. Glavni pobudnik ustanovitve Muzejskega društva Ptuj je bilo Olepševalno in tujskoprometno društvo Ptuj. Ustanovljeno je bilo 3. avgusta leta 1893. Njegova prednostna naloga je bila ustanovitev lokalnega muzeja za mesto Ptuj. Prvi predsednik Muzejskega društva je bil Josef Ornig. Muzejsko društvo je z razstavljeno arheološko zbirko oblikovalo Lokalni muzej. Ta se je s Ferkovim muzejem združil v Mestni Ferkov muzej, iz katerega se je razvil ptujski muzej, danes Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož. Ptujski muzej je tretji najstarejši muzej v Sloveniji.

Razstava Kabinet čudes Muzejskega društva Ptuj prikazuje predmete kulturnozgodovinske zbirke Mestnega Ferkovega muzeja pod Muzejskim društvom Ptuj iz leta 1902, je zapisano v e-publikaciji, ki spremlja najnovejšo razstavo v Salonu umetnosti na Ptuju, ki jo je postavila Doroteja Kotnik, ki je tudi avtorica besedila publikacije.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300