Ormož: Med štirimi najboljšimi zelenimi knjižnicami na svetu
Kultura
Tipografija

Na natečaju Mednarodne zveze bibliotekarskih društev in ustanov (IFLA) za najboljšo zeleno knjižnico se je Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož uvrstila v ožji izbor za nagrado, med štiri najboljše zelene knjižnice na svetu.

IFLA že šesto leto zapored nagrajuje najboljše zelene knjižnice na svetu, torej knjižnice, ki so zasnovane tako, da imajo kar se da najmanjši vpliv na naravno okolje ter s svojim delovanjem bistveno pripomorejo k ozaveščanju o trajnostnem razvoju. Letos bodo nagrado prvič podelili v dveh kategorijah: za najboljšo zeleno knjižnico in za najboljši projekt Zelena knjižnica. Med 33 prijavljenimi knjižnicami z vsega sveta se je ormoška knjižnica v kategoriji zelenih knjižnic v ožji izbor uvrstila skupaj s knjižnicami iz Avstralije, Kanade in Kitajske.

Projekt z naslovom 'Zelena knjižnica združuje lokalno skupnost na poti do trajnostnega razvoja' sta pripravili strokovni delavki Marijana Korotaj in Marinka Vnuk, zgodbo zelene knjižnice pa razvijajo že od preselitve v prostore v Žigrovi ulici. Zeleni program so načrtno začeli izvajati leta 2016, ko so zasnovali Četrtkove zeliščarske popoldneve, sproščena tedenska poletna druženja v senci vrtne terase, ki so bila usmerjena k ozaveščanju in informiranju prebivalstva ter razvoju kritičnega mišljenja o raznih ekoloških temah. Z zeleno zgradbo, zeleno okolico in zelenimi vsebinami je Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož tako postala ena izmed prvih dveh zelenih knjižnic v Sloveniji, v skupnih projektih pa sodelujejo tudi s hrvaškimi knjižnicami. Kot pojasni direktorica Milica Šavora, je že sama stavba knjižnice energetsko varčna, zelene površine, ki jo obdajajo, pa nudijo številne možnosti druženja na prostem.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300