Ptuj: Premiera Gajaš, brez maske
Kultura
Tipografija

Mestno gledališče Ptuj, ki je lani praznovalo 25-letnico ponovne profesionalizacije, pokoronsko obdobje začenja nocoj s premiero monodrame Ferija Lainščka Gajaš, brez maske. Gledalci bodo lahko zasedli okrog 90 sedežev. Prva ponovitev pa bo jutri, 26. maja. Po 25 letih sta znova skupaj Samo M. Strelec kot režiser in Vlado Novak kot igralec. Tudi prvo premiero MG Ptuj pred 25 leti je režiral Samo M. Strelec, igralec pa je bil Vlado Novak.

V MG Ptuj so zelo veseli, da so vrata gledališča ponovno odprta. Monodrama, s katero pričenjajo, nikakor ni jugonostalgična, kot to želijo nekateri predstaviti. „Govori o vrednotah, govori o spominu na čas, ko so te vrednote obstajale, ko niso bile samo besede, zapisane na papir. Govori o poštenosti, pravici, človeških vrednotah, ki žal umirajo v tem času, umirajo z ljudmi, kot je Pišti Gajaš. Govori v imenu zatiranih, pohojenih, zasramovanih,“ je pred premiero Gajaša, brez maske, povedal direktor MG Ptuj Peter Srpčič. Politika pa je tista, ki je pravico in poštenost izgnala iz našega sveta.

V času, ko je Feri Lainšček pisal to monodramo, imel je to srečo, da je poznal resničnega Pištija Gajaša, ki mu je do tal pogorela hiša. „Ta požar je del mojega pisanja. Tam, kjer je živel, ni ostalo ničesar, nedotaknjena je ostala le njegova delavnica. V veliki meri, tudi zaradi Vlada Novaka, ki je temu liku dal dušo in telo, to fiktivno bitje živi naprej in živi tudi v tem času. Smešno je, ko nekdo na forumih ta lik povezuje z jugonostalgijo. V bistvu niti ne vem, kaj ta izraz pomeni. Lepo je povedal Peter, da ne gre za nostalgijo po jugu. To je predvsem nostalgija po poštenosti, pravičnosti, človečnosti, gre za vse tisto, kar naše življenje dela človeka vredno.

Preberite več v Štajerskem Tedniku

Najbolj brano

Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne bojijo? Pravljica Boštjana Koražije: Zakaj se Haložani ničesar ne...
Četrtek, 02 Marec 2017 11:14
Do te sobote, 4. marca, bo v preddverju Študijskega oddelka Knjižnice Ivana Potrča Ptuj na ogled pra...

Preberite več...

Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski olimpijadi v Pekingu! Blaž Murko s ptujske Gimnazije bronast na geografski...
Četrtek, 25 Avgust 2016 11:54
Letošnja geografska olimpijada, ki je med 16. in 22. avgustom potekala v Pekingu, je bila za slovens...

Preberite več...

Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje Mladi ptujski trobentač osvojil zlato priznanje
Četrtek, 09 Februar 2017 13:32
V Glasbeni šoli Ptuj se je v četrtek odvijalo regijsko tekmovanje TEMSIG za pomursko in štajersko re...

Preberite več...

Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata Waldorfska šola na Polenšaku jeseni odpira vrata
Sobota, 18 Februar 2017 11:35
Iniciativa za Waldorfsko šolo Ptuj je očitno našla primerno lokacijo na Polenšaku v občini Dornava. ...

Preberite več...

aplikacija

appstore  googleplay

radioptuj300